Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Соціально-економічний розвиток регіонів в умовах децентралізації

Світлана Кропельницька
Координатор Регіональної експертної спільноти мережі РЕГІОНЕТ в Івано-Франківській області

Соціально-економічний розвиток регіонів в умовах децентралізації можливо забезпечити лише за умови ефективної співпраці органів державної влади, органів місцевого самоврядування, вищих навчальних закладів, комерційних і некомерційних організацій та інституцій.

Важливим структурним елементом у такій моделі співпраці мають стати Науково-аналітичні центри, які представляють собою ініціативну групу науковців і фахівців у певній сфері, що спрямовує зусилля на вирішення актуальних наукових і технічних регіональних проблем з метою подальшого економічного розвитку краю. Так, в Івано-Франківській області створений Прикарпатський науково-аналітичний центр, який вже більше десяти років працює під керівництвом заслуженого діяча науки і техніки України, доктора економічних наук, професора Ірини Ткачук.

Демократизація суспільного життя пробудила соціально-економічну ініціативу громадян, суб’єктів господарської діяльності, місцевих органів влади, громадських організацій та інших інституцій, зацікавлених у розвитку територій. Практичною формою реалізації таких ініціатив стали проекти регіонального розвитку, які втілюються за рахунок фінансової та організаційної підтримки з боку держави, програм міжнародної технічної допомоги, а також різноманітних спонсорів.

Прикладом такої ініціативи, здатної позитивно вплинути на соціально-економічний розвиток Івано-Франківської області, можна вважати пілотний проект "Ліжникарство та інші народні художні промисли на Прикарпатті", який став основою для впровадження кластерної моделі розвитку народних художніх промислів на Прикарпатті і для поширення "…досвіду створення кластерів в інших регіонах України" відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.01.2010 № 145-р.

Впровадження проекту сприятиме: відродженню народних художніх промислів (НХП) і ремесел; розвитку туристичної індустрії; забезпеченню зайнятості та соціального захисту жителів місцевих громад; підвищенню рівня народної творчості й майстерності; зміцненню самоврядності територіальних громад і системи їх фінансового забезпечення.

Проект включено до Плану заходів із реалізації у 2015–2017 роках Стратегії розвитку Івано-Франківської області на період до 2020 року, а отже, він може реалізовуватись за кошти Державного фонду регіонального розвитку.

Сутність Проекту полягає у створенні кластерної моделі організації виробництва задля досягнення якості продукції НХП на національному ринку та за його межами і забезпечення самозайнятості жителів відповідних територіальних громад.

Впровадження кластера НХП – це:

  • формування та налагодження функціонування координаційного центру Кластера народних художніх виробів на Прикарпатті;
  • створення об’єднання майстрів НХП за кластерною моделлю;
  • формування інфраструктури підтримки розвитку НХП через створення Дому народних промислів на території області, веб-сайту, інтернет-магазину кластера;
  • створення та налагодження функціонування кластерної групи художників для виконання ескізів, проектних зразків, виробів народних промислів;
  • проведення семінарів-виставок, майстер-класів майстрами народних промислів;
  • розробка нових туристичних продуктів на базі потенціалу кластера НХП: етно-, еко-, агротури;
  • створення бренд-буку кластера і його продукції;
  • налагодження експорту виробів кластера народних художніх промислів;
  • розвиток транскордонного співробітництва в галузі НХП і туризму тощо.

Синергічною кластерною ініціативою на Прикарпатті виступає проект створення кластера вівчарства, що теж демонструє нетрадиційний підхід до цілей економічного зростання регіону.

Метою проекту є не безпосереднє забезпечення економічного зростання, а нарощення реінвестицій від такого зростання у якість життя людей, котрі задіяні у формуванні економічного базису регіону. Пріоритетом обох проектів є незначні капітальні затрати у порівняно з чистими грошовими потоками.

Деталізацією проектів займаються фахівці, які увійшли до складу Регіональної експертної спільноти Всеукраїнської мережі фахівців і практиків з регіонального та місцевого розвитку РЕГІОНЕТ в Івано-Франківській області, перше організаційне зібрання якої відбулось 27 жовтня 2016 року в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.

Регіональна експертна спільнота створена при університеті як Мозковий центр реформ, що об’єднав фахівців і практиків у контексті реалізації стратегії розвитку області, формування об'єднаних територіальних громад, прискорення проведення реформ. Його завдання – забезпечувати формування науково обґрунтованої політики регіонального розвитку та зростання конкурентоспроможності регіону, надавати комплексну допомогу громадам із залученням фахових експертів, інститутів громадянського суспільства, бізнес-спільноти та проектів міжнародної технічної допомоги.

Сьогодні на часі розробка технічних завдань для формування Плану заходів з реалізації у 2018–2020 роках Стратегії розвитку Івано-Франківської області на період до 2020 року. І фахівці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, щоб якнайкраще поєднати навчальний процес та ініціювання інноваційних проектів, вирішили сформувати проектні команди за участі студентів, які готуються стати магістрами з управління та адміністрування. І ми впевнені: синергія розважливості досвідчених і сміливості початківців забезпечить появу безлічі цікавих, перспективних та ефективних проектів регіонального розвитку!

Cтаття опублікована у віснику РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №1.