Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Спільними зусиллями досягнемо успіху

Оксана Романів
Перший заступник голови Гніздичівської об’єднаної територіальної громади

Усі можливості та перспективи децентралізації сьогодні можна побачити на прикладі невеликих громад, однією з таких є Гніздичівська ОТГ на Львівщині.

Загальна площа громади – 57,6 км2.

Кількість населення – 6483 осіб.

Кількість населених пунктів – 6.

Бюджет ОТГ – 28 млн грн, у тому числі власні доходи – 8,7млн грн.

Основне наповнення бюджету:

  • ПДФО;
  • плата за землю;
  • єдиний податок (основними бюджетонаповнювачами є: ПАТ «Кохавинська паперова фабрика», ТзОВ «КПК-АГРОІНВЕСТ»).

Напрацьовані установчі документи громади, Стратегія розвитку, Інвестиційний паспорт вказують на потенціал і заходи по просуванню наших можливостей, конкретні кроки на співпрацю із зацікавленими інвесторами території – одне із пріоритетних завдань.

Від утворення громади скоро 2 роки. Є видимі результати в покращенні інфраструктури (освітлення вулиць, проекти з енергозбереження закладів освіти), змінюється відношення до господарювання на території та черговість вирішення проблем, змінюється мислення населення, формується громадська згуртованість.

Послідовно і безперервно вчитися не припиняють ні працівники апарату селищної ради, ні представники структур громади.

За невеликий проміжок часу нам вдалося залучити на територію громади двох інвесторів – швейний цех «TEHPOSTACH PE» та аграрну компанію «Tradex».

«Ми працюємо для залучення потенційних інвестицій на територію громади, для організації виробничого процесу та забезпечення робочими місцями місцевого населення. Головна мета – щоб люди працювали там де проживають»

За сприяння мешканців-активістів, громадських об’єднань ведеться робота серед населення, роз’яснюються можливості покращення життя через самоорганізацію. Жителі громади довіряють ініціативам керівництва та підтримують їх. В громаді вже спостерігається діяльність місцевих господарів із вирощування лохини, часнику, малини. У перспективі організація кооперативів.

Також бачимо свій розвиток через збільшення громади – хочемо долучити до громади Облазницьку сільську раду, яка також має бажання доєднатися до Гніздичівської ОТГ. Для цього – звернулися у Львівську ОДА для зміни перспективного плану. Громада стане спроможнішою, збільшиться кількість жителів та майже двічі площа громади. А це – нові перспективи та інвестори.

Організаційно усі повноваження громада взяла на себе і відповідально проводить роботу на забезпечення якісних послуг населенню.

Фінансування діяльності закладів освіти, охорони здоров’я, культури, соціальний захист населення – під особливою увагою.

Добудова нової школи, дасть можливість створити єдиний освітній простір та забезпечити реалізацію концепції Нової української школи. Ця школа стане опорною, а вивільнені приміщення філій, в перспективі, дозволять реалізовувати інші соціальні проекти в селах громади.

Відкрита музична школа громади (навчається 86 дітей) – поєднання підтримки ініціативних вчителів, обдарованих дітей, і розуміння керівництвом громади складової гармонійного, творчого розвитку. Саме завдяки реалізації цього проекту громада отримала ІІ місце у Всеукраїнському конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування».

Новоутворені комунальні заклади: «Центр культури і дозвілля», «Бібліотека – інформаційний центр інтелектуального та творчого розвитку Гніздичівської селищної ради» поєднують в діяльності традиційні методи роботи з сучасними формами. Приклади: гуртки творчості, бібліотечні зустрічі із відомими письменниками (Дара Корній, Любов Долик, Мирослав Дочинець, Наталя Тріщ), забезпечують розвиток, задоволення від пізнавального спілкування, відкриття сучасних авторів. Сільські Фестивальні майданчики – місце творчого розквіту талантів мешканців, що об’єднані у самодіяльні колективи. Три колективи громади, носять звання народних.

КЗ «Центр соціального обслуговування» – структура, що опікується потребами людей похилого віку, одиноких, та тих, хто потрапив у складні життєві обставини, створює для них пункти надання соціальних послуг (соціальна перукарня, ремонт взуття, пункт видачі інвентарю для людей з обмеженими можливостями, медичні огляди, юридичні консультації та ін.).

Відновлено діяльність комунального підприємства «ЖИТЛОКОМУНПОСЛУГИ», придбано спецтехніку (трактор, причіп, відвал поворотній, розсіювач піску) для виконання робіт з благоустрою та інших робіт на території громади.

Для покращення надання адміністративних послуг населенню ведеться робота по створенню Центру надання адміністративних послуг (розроблено проектно-кошторисну документацію, виділено приміщення під центр в адміністративній будівлі).

Віддалена від великих центрів периферія – Гніздичівська ОТГ на даний час йде шляхом успіху, розбудови і розквітання. Обмін досвідом з іншими об’єднаними територіальними громадами дає добрі результати співпраці.

Громада має гарні умови для розвитку зеленого туризму і проекти цього напрямку напрацьовані активістами. Території навколо Гніздичівської ОТГ перебувають під благодатним впливом Кохавинського монастиря – відомого паломницького релігійного центру. Також у нашій громаді є музей та пам’ятник Івану Виговському – єдиному в Україні гетьману, який не мав жодної поразки та проживав на території нашої громади.

Молодіжні ініціативи щодо розвитку спорту, культурного дозвілля, соціальної активності знаходять розуміння і підтримку в громаді. «Від ідеї до результату» – місцевий конкурс підтримки проектів молоді. Об’єднання громади дало поштовх розвитку громадянського суспільства – участі жителів громади в управлінні та її розвитку, залучення власними силами грантових коштів на вирішення соціальних проблем.

У нашій громаді вже реалізовуються такі проекти і створюються такі умови, про які сільські жителі ще кілька років тому не могли і мріяти:

  • «Встановлення інформаційних карт у громаді» – ініціативна група молодих людей
  • «Молодь Гніздичева діє» – активність в громаді через спортивні заходи (ГО «Оберіг Гніздичева»)
  • «Безпека на дорозі залежить від кожного»
  • «Корекційно-розважальний клас» – допомога дітям з особливими потребами (Ініціативна група вчителів Гніздичівської ЗОШ І-ІІІст.)
  • «Павільйон для дітей з особливими потребами у садочку» (Ініціативна група батьків вихованців ДНЗ «Колосок»)
  • «Створення креативного арт-простору» на подвір'ї Гніздичівської дитячої музичної школи (ГО «Арт-розвиток Гніздичівської громади»)
  • «Створення студії звукозапису» – сподіваємось, що даний проект надасть новий поштовх дітям ОТГ для всебічного розвитку
  • «Ключ до росту і розвитку – це насамперед бажання та вміння керувати процесом змін»

Cтаття опублікована у часописі РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №4