Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів

Таміла Лепьошкіна
Координатор заходів Проекту ЄС «Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів»

Є одним з 5 проектів, спрямованих на розвиток сільського господарства України в рамках програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні».

Проект виконується управлінням агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації у співпраці з Черкаською обласною радою та НУО «Ресурсний центр AНГO». Розвиток сільських територій визначено одним зі стратегічних пріоритетів Черкаської області до 2020 року.

Мета проекту – зменшення рівня безробіття на селі за рахунок створення щонайменше 50 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК) та надання їм матеріально-технічної підтримки.

Нині створено 51 кооператив: 7 – із сушіння фруктів, 3 – із вирощування плодово-ягідних культур, решта вирішила зайнятися кролівництвом. Завдяки ЄС члени новостворених СОК пройшли навчання в рамках підтримки розвитку кооперативів, за кошти проекту отримали сушарки для фруктів та міні-ферми для вирощування кролів. Кооперативи із вирощування плодово-ягідних культур отримали понад 6 тис. кущів смородини за кошти ЄС.

На сьогодні завдяки реалізації проекту вже створено понад 200 робочих місць. Очікується, що кількість робочих місць у новостворених кооперативах сягне 1000. Кооперативи з вирощування кролів вже знайшли свій ринок збуту – супермаркети Черкас та Києва.

На початку літа 2016 року в рамках проекту ЄС 7 СОК отримали у користування обладнання для сушіння, і вже є перші результати роботи кооперативів за минулий сезон. Зокрема, у СОК «Суховій», що із села Шубині Стави Лисянського району, сушили: яблука, абрикоси, сливи, прянощі та гарбузове насіння. Для діяльності кооперативу залучали трактор, легковий автомобіль з причепом та помпу для промивки насіння гарбуза. Орієнтовно переробили 1,3 тонни фруктів та овочів (приблизно 200 кг готової продукції). За сприяння сільської ради отримали дозвіл на будівництво приміщення для кооперативу. Для зменшення витрат на споживання електроенергії встановили двотарифний лічильник.

Не відставали й інші кооперативи: СОК «Дари садів» (смт Лисянка) виробив орієнтовно 170 кг сушні (малина, смородина, яблука та груші) та реалізовував продукцію в оздоровчий табір «Пролісок»; СОК «ННП 2016» (с. Малі Канівці Чорнобаївського району) – 120 кг сушні (малина, кизил, сливи, груші та яблука), СОК «Березняки» (с. Березняки, Смілянського району) – 200 кг сушні (фрукти) та планують сушити овочі для сухих супів (борщів) для військових в зоні АТО. Членами кооперативу СОК «Березняки» є учасники АТО.

СОК «Родзинка» (с. Костянтинівка, Смілянський район) та СОК «Нова кооп» (с. Івківці, Чигиринський район) розширили асортимент сушні за рахунок полуниці, суниці та вишні.

СОК «Красногірський» (Золотоніський район) наразі спеціалізується на сушці насіння гарбузів, але у наступному році планують сушити яблука та груші (дички), а також посадити 6 га гарбузів.

Восени 2016 року, члени 3 СОК із вирощування плодово-ягідних культур висадили на власних ділянках 6 тис. кущів смородини, які були закуплені за кошти проекту.

Більш того, наприкінці листопада 2016 року в рамках проекту було відкрито регіональний Центр розвитку багатофункціональних кооперативів. Приміщення для Центру було реконструйовано за кошти ЄС. Центр надає юридичний, ветеринарний, зоотехнічний, бухгалтерський, управлінський та інший супровід господарській діяльності новостворених кооперативів області. На початку грудня минулого року до Центру завезли самців та сукрільних самок каліфорнійської породи, і вже на початку нового 2017 року з’явилися кроленята, які невдовзі будуть передані кооперативам.

Незабаром у Центрі розпочнуться навчально-практичні семінари для новостворених кооперативів, які на сьогодні потребують фахової допомоги з питань бухгалтерського обліку та звітності, організації роботи кооперативу, збуту продукції та технологічних аспектів ведення обраного напряму діяльності.

Супутній результат проекту – у селі Рубаному Мості Лисянського району (Черкаська область) жителі працюють на підприємстві, яке виграло конкурс на виготовлення міні-ферм для вирощування кролів на замовлення проекту.

По завершенні проекту планується обрати територію з найбільшою концентрацією кооперативів і найкращою ресурсною базою для формування виробничого кластера. А потім поширюватимуть успішний досвід в інших районах області.

Загальна вартість проекту «Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів» складає понад 617 тис. євро, з яких 79,97% фінансує ЄС в рамках програми «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Проект розпочав свою діяльність у січні 2015 року. Тривалість проекту становить 30 місяців.

www.coopcenter.org.ua

Cтаття опублікована у віснику РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №2.