Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Тернопільщина не боїться експериментувати

Степан Барна
Голова Тернопільської обласної державної адміністрації

Ми одними із перших відгукуємося на впровадження державних реформ, а також започатковуємо власні ініціативи. Це наш основний ключ до успіху. Прозорість та чесність в роботі – це принципи, які були спаплюжені злочинними режимами, але які так необхідні для розвитку України на шляху до повноцінного входження у Європейську спільноту. Вважаємо, що контроль за ефективним використанням бюджетних коштів – запорука якості усіх проектів, що втілюються в області.

37 років. Народився у с. Нагірянці (Чортківського району Тернопільської області). За першою освітою – історик, за другою – економіст. Пройшов професійне стажування в Іллінойському університеті (США) та Інституті Сходу Варшавського університету. Народний депутат VIII скликання.
2 квітня 2015 року Указом Президента призначений на посаду Голови Тернопільської облдержадміністрації.
Мріє, щоб мирне, українське небо було однаково чистим, як над Галичиною, так і над Кримом та Донбасом. Вважає, що Держава це – передовсім громадяни, і саме вони є владою у країні. У вільний час займається спортом – регбі, вело-прогулянки, досліджує пам’ятні для української державності дати та місця. Улюблене місце відпочинку – гори.

У 2016 році ми заклали надійний фундамент для зростання інвестицій – вперше на Тернопільщині відбувся Форум міжнародного рівня «Тернопільщина Іnvest-2016», де ми представили реальні проекти розвитку області: було презентовано 30 інвестиційних проектів та понад 50 земельних ділянок для ведення бізнесу. За останній рік динаміка прямих іноземних інвестицій дала приріст і вивела Тернопільщину на 4 місце в Україні. У 2016 році ми прийняли понад 80 іноземних делегацій, на сьогодні вже маємо – 7 міжнародних угод. Окрім того, Тернопільщина розпочала освоєння нових ринків в Азійському, Африканському та Австралійському напрямках, а також відновила постачання товарів в Ірландію й Норвегію. Ми маємо чудові показники зростання експорту товарів як до Європи, так і до країн Азії. Експорт до Грузії, наприклад, збільшився у тисячу разів, до Литви – у 1,8 разу, а з Білоруссю обсяг експорту зріс у три рази.

Минулоріч наш економічний потенціал був представлений міжнародній спільноті Польщі, Угорщини, Чехії, Литви. Відбулися Дні Тернопільщини в Угорському Парламенті, зараз готуємося до Днів Європи на Тернопіллі.

В Тернопільській області створено передумови, щоб іноземний інвестор почувався комфортно. Ми також розуміємо, що і місцевий інвестор – це вагома підтримка для розвитку краю. Тому впродовж уже двох років ми ведемо діалог з місцевими підприємцями. Результат – більше 10 тисяч нових робочих місць протягом 2015–2016 років. Тернопільщина – аграрна область, середня зарплата на підприємствах цієї сфери близько 5 тис. грн – для жителів сільської місцевості це чудова нагода відмовитися від «заробітчанства» на чужині і бути разом із своїми сім’ями.

Приклад:

Товариство з німецько-японськими інвестиціями «СЕ Борднетце-Україна» – міжнародна компанія, заснована фірмою Сумітомо Електрік Борднетце в 2006 році є постачальником систем до міжнародної автомобільної промисловості. У Тернопільській філії.

«СЕ Борднетце-Україна» знайшли роботу близько 4 тис. місцевих жителів. Протягом 2016 року підприємством розпочато будівництво потужностей у Чортківському районі – перспектива ще 2 тис. робочих місць. В цілому в реалізацію цього проекту буде вкладено 12 млн євро інвестицій.

Приклад:

Фермерське господарство «Гадз» створене 20 жовтня 2011 року і спеціалізується на вирощуванні фруктів та ягід. В період з 2012 по 2016 роки здійснено посадку близько 600 га саду. З моменту створення господарства інвестовано власних коштів на суму більше 390 млн грн.

Про те, що умови для ведення бізнесу на Тернопільщині покращуються, свідчить і зростання кількості бажаючих відкрити власну справу. В результаті системної реалізації заходів із підтримки бізнесу протягом 2016 року в області зареєстровано понад 3 тисячі фізичних осіб-підприємців та 425 юридичних осіб. За результатами 2016 року надходження від малого та середнього бізнесу до Зведеного бюджету сягнули 2,4 млрд грн.

Ми створили і презентували каталог «Тернопільщина: перспективний майданчик для бізнесу», завдяки чому постачальники сировини, виробники та споживачі зможуть налагодити співпрацю. Також розробили концепцію створення Центрів підтримки підприємництва в області, у тому числі консультаційних центрів в об’єднаних територіальних громадах. Досягнуто попередньої домовленості з Програмою «Польська допомога» щодо створення таких центрів та навчання фахівців. Також розпочалась робота зі створення Агенції регіонального розвитку.

«З боку адміністрації ми готові надавати всебічне сприяння бізнесу, адже розуміємо, що це робочі місця для наших краян. Водночас зараз ми зайняли позицію максимальної легалізації, адже від цього залежить наповнення місцевих бюджетів та бюджетів громад. Тому чесному бізнесу – підтримка, «нелегалам» – санкції!»

Водночас за підсумками року 71,1% промислових підприємств області спрацювали прибутково. Важливим є те, що майже 60% від загального обсягу капітальних інвестицій вкладено саме в розвиток реального сектора економіки Тернопільщини. А це – нові елеватори, фруктосховища, тваринницькі комплекси, сільськогосподарська техніка, виробничі лінії та обладнання. На сьогодні ТОП-5 галузей промисловості Тернопільщини складають: добувна, харчова, дерево-обробна, металургія, машинобудування. При цьому у кожній із них спостерігається приріст. Порівняно з загальноукраїнським показником у 2016 році особливо успішні результати маємо у харчовій та переробній галузі. В той час як по Україні приріст складає лише 3,9%, в Тернопільській області цей показник – 16,2%.

Зараз ми маємо рекордні за всю історію Тернопільщини державні інвестиції у соціальну інфраструктуру: будуються та вводяться в експлуатацію нові школи, садочки, медичні заклади, очисні споруди, водогони тощо. Динаміка за останні два роки вражає: у 2014 році – 12,46 млн грн; у 2015 році – 127,6 млн грн; у 2016 році – 286 млн грн; у 2017 році очікуємо додаткові надходження.

Ми розуміємо, що довіру і підтримку з боку держави можемо виправдати за умови раціонального та ефективного використання цього ресурсу. Тому одне із «золотих правил» в роботі обласної адміністрації – це контроль за перебігом робіт та якістю результату. Поїздки в райони та громади, і не тільки «для перерізання стрічок» – це звична робоча практика для Голови обласної адміністрації, заступників, керівників структурних підрозділів.

«Сидячи у кабінеті, порядку в області не наведеш. Тільки виїжджаючи на місце, можна переконатися, в якому стані той чи інший заклад і як почуваються отримувачі послуг. Це може бути школа, лікарня, будинок культури, підприємство тощо. Кожен об’єкт, кожен проект – під пильним наглядом та контролем. Ми поставили собі за мету припинити розкрадання коштів. Немає значення, мала чи велика сума виділена – якість виконання робіт має бути високою. Нам важливо переконатися, що люди відчувають ті позитивні зміни, яких досягає Тернопільщина».

Інновація, яку ми запровадили, змістила фокус уваги з обласного центру на периферію. Тому що наша стратегія – покращення умов життя в районах області та селах. Основні проекти, які реалізовуємо зараз спрямовані на покращення інфраструктури. Водночас, оскільки Тернопільська область майже на 70% може замінити споживання природного газу альтернативними джерелами енергії, безумовно, велику увагу приділяємо втіленню проектів з енергоефективності. На цей час у бюджетній сфері області реалізовано 158 енергоефективних та енергозберігаючих проектів – на загальну суму 98,8 млн грн (з них 80,4 млн грн – з державного бюджету).

Загалом у 2016 році втілено 557 проектів регіонального розвитку:

  • 274 проекти – за рахунок субвенції на здійснення заходів із соціально-економічного розвитку окремих територій – обсяг фінансування 61,4 млн грн;
  • 230 проектів – за рахунок субвенції на розвиток інфраструктури громад – обсяг фінансування 133,3 млн грн;
  • 53 проекти – за рахунок Фонду регіонального розвитку та співфінансування з місцевих бюджетів – обсяг фінансування 91,3 млн грн та 21,1 млн грн відповідно.

Тернопільщина стала лідером у процесі електронного урядування. Запровадження цієї системи змінює саму сутність відносин влади-бізнесу-громадян та є одним із інструментів протидії корупції. На сьогодні за допомогою порталу Ternopil.igov.org.ua, можна онлайн отримати понад 130 електронних послуг, серед яких і послуга «Захисти бізнес». Робота ця продовжується та поширюється на усі сфери.

Працювати чесно допомагає і новий вид процедури державних закупівель. Тернопільщина активно долучилася до PROZORRO – з початку запровадження системи нам вдалося зекономити понад 33,3 млн грн.

Водночас ми розуміємо, що у розвитку області допоможе тісна співпраця з міжнародними інституціями. Тож в рамках спільного проекту Європейського Союзу та Програми Розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на Тернопільщині успішно впроваджується економічний компонент – створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, що є вкрай важливим для агросектора нашого регіону. На сьогоднф створено вже шість таких СОКів. Загалом, із 43 ініціативи цього проекту, на Тернопільщині уже завершені, 35, 8 – в процесі реалізації. І це є безумовним успіхом.

Зробивши ставку на прозорість та чесність, ми не прогадали – за підсумками минулого року на Тернопільщині суттєво зросло наповнення бюджетів. Так, обсяг загального фонду місцевих бюджетів у 2016 році склав понад 2 млрд грн. Порівняно з 2015 роком – це більше на 46,3%. Додатковий ресурс місцевих бюджетів минулого року склав 803,4 млн грн, в тому числі перевиконання – 496,2  млн грн, вільний залишок – 307,2 млн грн. І це не просто цифри – це ресурс, який вкладається у розвиток області. Більше того, Тернопільщина перевиконала план стосовно надходження всіх основних видів податків та зборів.

Тернопільщина була і залишається лідером у створенні об’єднаних територіальних громад – тепер діючих їх у нас 36, що охоплює третину території області. Ми втішені, що в Тернопільській області розуміють необхідність планування територій як філософію подальшого розвитку країни. З початку реформи пройшло ще зовсім мало часу, а що таке «децентралізація в дії» уже відчувають жителі нашого краю. Цифри говорять самі за себе: на розвиток інфраструктури у 2016 році громади Тернопільщини реалізували проектів на суму 133,3 млн грн. Водночас отримали і можливість самостійно розставити пріоритети та спрямувати ці кошти на вирішення своїх найбільш нагальних потреб. Ми бачимо також динаміку і у власних доходах бюджетів громад: 2015 р. – на 86,5 млн грн; 2016 р. – на 125,6 млн грн.

Установлюючи контакт з громадами, ми акцентуємо на необхідності освоювати кошти, які вони отримують на розвиток. Зараз в пріоритеті на Тернопільщині – максимальна легалізація, таку задачу ставимо перед головами районів та громад. Адже, окрім субвенцій з держбюджету, громади можуть отримувати додаткові кошти за рахунок легалізації робочих місць, оренди землі та податків з підакцизних товарів.

Окрім державної підтримки, наші громади отримують і допомогу донорів. У рамках розвитку громад Тернопільщина стала учасником проекту USAID DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність».

Кінцева мета децентралізації – надання реальної можливості для людини отримати максимальну кількість якісних послуг від органів влади на кожному рівні. Найбільшим досягненням, відколи схвалено концепцію реформи, – є те, що у суспільстві з’явилася критична маса людей, прихильних до неї. Тобто вже чітко сформувалася «філософія» цієї реформи, з якою переважна більшість громадян погоджується. І ми пишаємося, що Тернопільщина – лідер у цьому.

Cтаття опублікована у віснику РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №2.