Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Тези щодо діяльності Агенції регіонального розвитку Черкаської області

[ua]

Роман Карманнік
Директор Департаменту регіонального розвитку Черкаської обласної державної адміністрації

Початком роботи над створенням агенції регіонального розвитку можна вважати 2014 рік – етап обговорення Стратегії розвитку області до 2020 року. Згодом ця ідея як проект знайшла відображення у операційному плані з виконання Стратегії на 2015–2017 роки. Тоді ми визначили для області агенцію пріоритетом та заклали необхідне фінансування для старту.

Активна фаза із створення агенції розпочалася після затвердження Постанови КМУ від 11 лютого 2016 року №258 «Про затвердження Типового положення про агенцію регіонального розвитку».

Протягом 6 місяців ми провели велику кількість консультацій. У ключових зустрічах завжди приймав участь голова обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко. Тільки особисте залучення в процес дає змогу відчути партнерам справжність намірів.

Засновники

В установчому акті визначено 6 засновників агенції регіонального розвитку Черкаської області: Черкаська обласна державна адміністрація, Черкаська обласна рада, ГС «Українська бізнес асоціація», ВГО «Український союз промисловців і підприємців», ЧНУ ім. Б. Хмельницького, ГС «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій». Маємо збалансований склад наглядової ради до якого входять представники органів влади, бізнесу, науки і громадськості.

Наглядова рада

Засновниками делеговано до складу наглядової ради по 2 особи від кожного. Важливим на мою думку є проведення декількох стратегічних сесій за участі всіх членів наглядової ради. Таким чином ми синхронізували наше розуміння цілей діяльності агенції та очікування на перший рік роботи. Важливо, щоб кожен член наглядової ради брав безпосередню участь в підготовці і подальшій реалізації проектів агенції – це якнайкраще додає розуміння діяльності агенції.

В цілому робота наглядової ради зводитися до підбору правильних людей, визначенні (корегуванні) стратегії діяльності агенції, допомозі у забезпеченні ресурсом та контролюванні ризиків.

Перший досвід

Звичайно, як і всі наші колеги, ми також вивчили багато методичної літератури, статей вітчизняних і зарубіжних експертів. Розмовляли з великою кількістю людей, які мали досвід по налагодженню функціонування таких інституцій. Попри те, що в Україні є доволі успішні і досить довгий час працюючі агенції (в різних організаційно-правових формах) ми більше уваги звертали на тих, хто розпочав свою роботу нещодавно. В першу чергу це були команди Агенції стратегічного розвитку Білої Церкви та Агенції розвитку Миколаєва.

Команда

Сьогодні команда агенції складається із директора, трьох проектних менеджерів за напрямами, визначеними наглядовою радою, а саме: «Енергоефективність», «Підприємництво», «Стратегування»; бухгалтера та юриста. Наразі здійснюється пошук менеджера з комунікацій. Принциповим питанням був прозорий і професійний відбір команди та ринкові заробітні плати. Після оголошення конкурсу на директора було зібрано більше 60 пропозицій, які опрацьовувались комісією у складі HR-спеціалістів, експертів з питань регіонального розвитку та членів наглядової ради агенції. Важливо не чекати, а самостійно (членам наглядової ради) шукати компетентних людей та переконувати їх працювати в агенції. Наш досвід підтвердив, що велика кількість не дорівнює якості. Крім того важливо не піддатися спокусі і не погодитися на посередніх менеджерів. Це або спеціаліст високого рівня, або нікого (тобто продовження конкурсу). Якісні фахівці – це основа успішної діяльності агенції.

Плани на 2017 рік

Основними завданнями на 2017 рік для агенції визначено:

  • формування Плану реалізації Стратегії розвитку області на 2018–2020 роки;
  • запуск обласного конкурсу розвиткових мікро-проектів;
  • створення Центру розвитку підприємництва та «Школи підприємництва», як одного з напрямів роботи Центру;
  • промоція області на міжнародному рівні та запуск програми виведення підприємств області на зовнішні ринки;
  • співорганізація Інвестиційного форуму;
  • запровадження системи моніторингу використання енергоресурсів обласними комунальними закладами;
  • запуск ряду інвестиційних проектів з енергомодернізації обласних комунальних закладів;
  • робота з громадами щодо нарощування їхнього потенціалу, напрацювання принципово нових механізмів фінансування ініціатив;
  • залучення міжнародної технічної допомоги;
  • інші.

Утримання Агенції

До завершення цього року агенція повинна вийти на самоокупність. До того часу її робота забезпечуватиметься за рахунок внесків засновників та надходження оплати за власні послуги.

Надзвичайно важливо щоб агенція напрацювала перелік послуг, які будуть користуватися попитом потенційних споживачів. На нашу думку не варто розраховувати на стабільне зовнішнє фінансування з боку тих чи інших проектів міжнародної технічної допомоги. Агенція повинна подаватися на гранти, але робити ставку лише на це є помилковим. Тому тільки послуги, пристосовані до реальних потреб на які є попит і за які готові платити, можуть бути запорукою сталого функціонування агенції. Крім того, варто розглядати Агенцію, як виконавця профільних регіональних програм.

Особиста думка члена наглядової ради

Моє бачення агенції через 3 роки – це стійка комунікаційна платформа, яка є потужним інструментом зміни моделі мислення жителів області (поведінки суб’єктів процесу регіонального розвитку), від патерналізму до проактивної позиції, шляхом залучення їх до реалізації проектів регіонального розвитку та підтримки на початкових стадіях їх розвиткової діяльності.

Агенція має стати досить високоточним інструментом регіонального розвитку. Важливо утриматися від спокуси навантажити її поточними справами і втратити фокус. Це задача наглядової ради.

Кожній території потрібно досить добре зрозуміти навіщо створювати агенцію регіонального розвитку, хто готовий витрачати досить багато часу та енергії на її запуск і хто буде фінансувати цей процес. На мою думку створення агенції не може бути самоціллю, не потрібно зараз робити із неї «must have» для всіх. Це повинен бути природний шлях.

У перспективі агенції повинні стати виконавцями проектів державних та регіональних програм, бути повноцінним партнером проектних офісів центрального рівня (таких як Ukraine Investment Promotion Office та Export Promotion Office).

Директор Агенції регіонального розвитку Черкаської області – Іван Подолян
Тел.: +38 (097) 495-07-07
Email: ivan.podolian@rda.ck.ua

Cтаття опублікована у часописі РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №3.