Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Три роки децентралізації: урядовці відповідали на запитання регіональних журналістів

04.04.2017
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та інші представники Уряду минулої п’ятниці декілька годин відповідали на запитання журналістів близько 100 регіональних ЗМІ. Зустріч на тему: "Децентралізація. Історії успіху. Нові завдання" була присвячена третій річниці реформи, яка бере свій початок від ухвалення 1 квітня 2014 року урядової Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Таким чином Уряд вкотре прозвітував перед українською громадськістю про те, як рухається найважливіша та найбільш очікувана реформа.

Першим виступав Володимир Гройсман: "Коли тодішній Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запросив мене на посаду міністра регіонального розвитку, і ми обговорювали з ним мої повноваження, я наголосив, що для мене найважливішим є змінити систему управління державою, починаючи з місцевого самоврядування. І я отримав його повну підтримку. Ця розмова відбулася 27 лютого, і згодом нам вистачило місяця, щоб виробити чітке бачення того, як саме провести майбутню реформу. Я зібрав потужну команду з українських та міжнародних експертів, до якої також входили представники Мінрегіону, Асоціації міст України тощо. А 1 квітня 2014 року я вже доповідав про план реформи на засіданні Уряду, і багато міністрів тоді вперше почули слово децентралізація. Так, багато хто ставився до цього слова скептично, але було багато  і тих, хто розуміли, що ця реформа як ніколи на часі. Бо починаючи з 1991 року ми практично втрачали місцеве самоврядування. Адже на центральному рівні не було зроблено нічого, щоб дати селу, селищу чи місту можливості для розвитку. Вже у 2014-му році ми напрацювали ряд законопроектів, які тодішня Верховна Рада, на жаль, прийняти не змогла. Але після нових виборів, коли я став головою Верховної Ради, нам таки вдалося прийняти пакет «децентралізаційних» законів і розпочати бюджетну децентралізацію. Тобто ми забрали гроші у центру й передали їх на місця. Завдяки цьому місцеві бюджети зросли на 78 млрд грн: з 69 млрд грн у 2014-му році до 147 млрд грн у 2016 році. А цьогоріч планується зростання місцевих бюджетів до 170 млрд грн".

Крім зростання місцевих бюджетів Прем’єр-міністр записав до активу реформи збільшення у 2,2 рази порівняно з 2015-м роком суми, виділеної на підтримку регіонального розвитку. На цей рік вона загалом складає 9 млрд грн. Беззаперечною перемогою також є утворення протягом трьох років 366 об’єднаних територіальних громад, які перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державою.

"Коли ми починали цю реформу, чимало представників місцевого самоврядування не бачили, а де ж саме вони у цій реформі, – зазначив під час свого виступу  Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко. – Тому спочатку довелося говорити не стільки про реформу, скільки про те, що саме вона дасть кожному українцю. Але у 2017 році мешканці спроможних громад мають відчути якісну зміну свого життя. Втілення цих змін і є головним завданням уряду на цей рік".

Розповідаючи про реформу первинної ланки медицини, які відбувається з урахуванням процесів децентралізації, Міністр охорони здоров’я Уляна Супрун докладніше зупинилася на проблемі залучення фахових медичних кадрів у села.

"За результатами нашого дослідження, лікареві, щоб працювати у селі, потрібні зарплата на рівні 10-12 тис. грн, службове чи з правом викупу житло, де є водопостачання та опалення; а також автомобіль економ-класу, щоб їздити до пацієнтів, – зазначила Уляна Супрун. – Такі умови є цілком підйомними для громад, які хочуть залучити до себе фахівця".

На думку Уляни Супрун, госпітальні округи, що створюються зараз в регіонах, стануть потужними інструментами для залучення додаткових коштів – насамперед від інвестиційних та донорських структур. Разом з коштами місцевих бюджетів вони дадуть можливість для підсилення та перепрофілювання лікарень таким чином, щоб вони працювали найефективніше. Також Уляна Супрун розповіла про те, що Міністерство охорони здоров’я разом із Кабінетом міністрів України розробили законопроект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», який зараз розглядає Національна рада реформ.

Міністр освіти Лілія Гриневич наголосила на тому, що відкриття опорних шкіл має відбутися одночасно з ремонтом доріг у громадах, інакше шкільні автобуси «працюватимуть недовго». За словами міністра, зараз в Україні вже відкрито 178 опорних шкіл, які мають більше 500 філій. А цього року планується відкрити ще 140 опорних закладів.

"Завдяки такому реформуванню ми отримаємо якісну систему освіти – не тільки у великих містах, але й у селах", – зазначила Лілія Гриневич.

Також вона оприлюднила статистичні дані, згідно з якими 33,5% сільських школярів навчаються у школах, котрі налічують менше десяти учнів. За таких умов говорити про високий рівень освіти неможливо. Отже об’єднання таких шкіл з опорними піде на користь насамперед учням.

Міністр соціальної політики Олександр Рева зокрема розповів про два цікаві проекти, які зараз пілотно втілюються у регіонах. Так, у 33-х об’єднаних територіальних громадах усі соціальні послуги, у тому числі й виплата пенсій, надаються через ЦНАПи. Інший проект стосується монетизації пільг перевізникам. Згідно з ним, пільговий проїзд мають скасувати, натомість усі громадяни пільгових категорій отримають адресні компенсації, за рахунок яких вони зможуть їздити у транспорті. Такий пілотний проект має бути запущено вже з 1 липня цього року на Львівщині.

Фото з заходу
Інфографіка «Три роки децентралізації в Україні»

За матеріалами decentralization.gov.ua