Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

В Брюсселі пройшла зустріч Групи Високого Рівня з Макрорегіональних Стратегій ЄС

07.03.2018
Минулого тижня в Брюсселі пройшла щорічна зустріч Групи Високого Рівня з Макрорегіональних Стратегій ЄС. Зустріч, ініційована головним управлінням Європейської комісії з питань політики регіонального та міського розвитку, передбачає участь не тільки країн-учасниць макрорегіональних стратегій (МРС), але й представників усіх країн складу ЄС та його ключових інституцій.

Спираючись на минулий досвід, зустріч мала на меті об’єднати усі чотири МРС для формування висновків щодо ефективності стратегій та розгляду актуальних питань стосовно регіональної політики ЄС після 2020 року.

Жан-П’єр Халкін, голова управління з питань регіональної політики Єврокомісії під час зустрічі запропонував перегляд структури менеджменту МРС з метою її спрощення, чітке визначення ролі стейкхолдерів та посилення інституціональної підтримки на регіональному та місцевому рівні. Загалом, будування спроможності стосується не тільки розвитку та реалізації політик ЄС, але й узгодження фінансової складової.

На думку експертів Єврокомісії, спрощенню також має підлягати механізм фінансування. Зокрема, мова йдеться про поліпшення зв’язку між фондами та фінансовими інструментами ЄС та країнами, що входять до макрорегіональних стратегій. Це означає розробку нових форматів проектів, створення кластерів та платформ для обміну досвідом, посилення комунікації та впровадження механізмів адаптації регіонів. Важливим аспектом залишається синхронізація фінансових програм ЄС з проектами у транснаціональному контексті, які на даний час більш орієнтовані на національний рівень. Варто зазначити, що Єврокомісія почала підготовку звіту щодо реалізації макрорегіональних стратегій ЄС на 2018 рік. На відміну від попереднього, майбутній звіт буде зосереджений на більш практичному підході та ділитися кращими практиками реалізації стратегій.

Представники від Європарламенту та Комітету Регіонів виступили з політичними рекомендаціями та висновками щодо реалізації МРС.

Пан Андреа Каццоліно, член Європарламенту та пан Петр Освальд, голова профільної комісії Комітету регіонів підкреслили, що макрорегіональні стратегії є важливими особливо в нинішньому політичному контексті, бо зміцнюють регіональну інтеграцію, залучаючи країни, що не є членами ЄС. Найважливішим елементом такого інтегрованого розвитку за межами ЄС, на думку експертів, є активне залучення представників місцевої та регіональної влади до діалогу. Було звернено увагу на відсутність макрорегіональних стратегій у пріоритетах секторальної політики та програм її фінансування адже це є важливим аспектом для синхронізації роботи над проектами. Більш ефективне втілення принципу субсидіарності в Європі, важливим елементом якого є залучення ключових виконавців МРС та громадське суспільство до процесу формування стратегічних програм, також на порядку денному.

Серед найбільш актуальних тем, цього року, постало питання регіональної політики ЄС після 2020 року. На разі, Європейська комісія готує рамкову програму сталого розвитку регіональної політики на період «2020+». Серед пріоритетів, цілей та головних завдань програми є посилення конкурентоспроможності та синхронізації з ЄС, а також, вдосконалення Єдиного Ринку. Неодноразово було підкреслено, що регіональна політика ЄС, як головна програма інвестування, має залишатися стабільним та надійним інструментом, зосередженим на розвитку регіонів у майбутньому. Вдала регіональна політка має будуватися на довгостроковій стратегії з ефективною структурою координування на Європейському, національному та регіональному рівні. Не менш важливим елементом є створення мережі за участю територіальних партнерів, бізнесу, місцевої громадськості та інших стейкхолдерів у співпраці на різних рівнях.

В рамках засідання представники країн головування кожної МРС оприлюднили планові роботи по реалізації президентських стратегій. В цьому році, головуючою країною ЄСДР виступає Болгарія. У 2018 Болгарія зосередиться на розвитку туризму та культурно-історичної спадщини Дунайського регіону, а також, продовжить працювати над удосконаленням структури управління та координування в ЄСДР. Нагадаємо, що згідно з регламенту головування діє на ротаційній основі. Цьогоріч Україна виступила з ініціативою головування в ЄСДР у 2021 році.

Для України дана подія є одним з небагатьох майданчиків ЄС, де Україна працює як рівний учасник разом з усіма країнами-членами ЄС. Такі майданчики відіграють важливу роль для євроінтеграції та розгляду питань, які стосуються не тільки відносин ЄС-Україна, а й питань 2020+.

За матеріалами Український інститут міжнародної політики