Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

В Одеській області проходить Всеукраїнська нарада-семінар для представників органів місцевого самоврядування

12.09.2017
Розпочав роботу Круглий стіл з питань активізації участі України в реалізації Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону за участю голови обласної ради Анатолія Урбанського.

Мета заходу – привернути увагу європейських колег до проблем та пріоритетів розвитку Дунайського регіону на території України, а також консолідувати та скоординувати зусилля ключових учасників реалізації Стратегії на центральному та регіональному рівні врядування та організацій громадянського суспільства і експертної спільноти.

У заході беруть участь близько 60 учасників, в тому числі заступник міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції Віктор Довгань, координатор головування Угорщини в Дунайській стратегії у 2017 році Фелікс Молдован (Міністерство закордонних справ Угорщини), координатор Платформи місцевих акторів Дунайського регіону 10-го пріоритетного напрямку Дунайської стратегії Даніела Уршиц (Відень), координатор пріоритетного напряму 1-Б Дунайської стратегії "Поліпшення мобільності та мультімодальності – автомобільне, залізничне та авіаційне сполучення" Франц Жепіч (Міністерство інфраструктури Республіки Словенія), представники центральних органів влади, обласних державних адміністрацій та обласних рад Одеської, Чернівецької, Івано-Франківської та Закарпатської областей, а також представники наукової та експертної спільноти і неурядових організацій.

У своїй промові голова обласної ради Анатолій Урбанський звернув увагу на те, що на протязі багатьох століть Дунай залишається серцем Європи, що надає великі можливості для держав, розташованих на його берегах.

"Одеська обласна рада приймає активну участь у всіх напрямках діяльності Стратегії для Дунайського регіону. Особлива увага приділяється розвитку транспорту та комунікацій, а саме пріоритету: "мобільність водних шляхів", покращенню стану автомобільних доріг, залізничного та повітряного сполучення.  Ведеться робота по відновленню міжнародного пасажирського сполученню Ізмаїл-Тульта. Йде капітальний ремонт автомобільної траси міжнародного призначення Одеса-Рені, а також автодоріг в Дунайському регіоні. Лише в 2017 році на це було направлено 2,4 млрд. грн., із них на дорогу Одеса-Рені з об’їзної дороги навколо міста Рені – 2 млрд. грн.", – повідомив Анатолій Урбанський.

Голова обласної ради  висловив упевненість, що лише спільними зусиллями можна розвинути Дунайський регіон та сприяти відродженню регіонів нашої держави в рівному співвідношенні з європейськими партнерами.

Варто зазначити, що з боку обласної ради для реалізації Дунайської Стратегії в Одеській області ключове значення відіграє робота депутатської групи "Стратегія ЄС для  Дунайського регіону" під головуванням депутата обласної ради, професора, доктора політичних наук Юрія Маслова, який у своїй промові акцентував увагу на тому, що лише завдяки консолідації спільних зусиль учасників Стратегії, професіоналізму та компетентності фахівців органів влади можлива ефективна реалізація Стратегії на центральному та регіональному рівні.

Також Юрій Маслов звернув увагу на ще один важливий напрямок для Одеської області в сфері усунення екологічних ризиків – реалізація Проекту "Чиста ріка", котрий дозволить покращити ситуацію зі стічними водами в місті Ізмаїл. Даний проект буде реалізовано у рамках спільної операційної програми "Румунія – Україна 2014-2020".

Міжнародна конференція "2-й День Участі України в реалізації Стратегії ЄС для Дунайського регіону" триватиме до 21.00.

Довідка: Стратегія Європейського Союзу для Дунайського регіону – це макрорегіональна стратегія, що була прийнята Європейської комісією в грудні 2010 року та схвалена Радою Європи в 2011 році. Стратегія була розроблена Європейською Комісією спільно з країнами Дунайського регіону та іншими зацікавленими сторонами з метою вирішення спільних проблем. Стратегія спрямована на забезпечення взаємодії та координації діяльності між країнами Дунайського регіону та проектами, програмами й ініціативами, що реалізуються в Дунайському регіоні.

Загалом Дунайська стратегія включає 4 основні напрями "Об’єднання Дунайського регіону", "Охорона довкілля у Дунайському регіоні", "Сприяння процвітанню у Дунайському регіоні", "Зміцнення Дунайського регіону" та 11 пріоритетів – транспорт і комунікації, стала енергетика, розвиток культурних, туристичних та особистісних зв’язків, відновлення та підтримка якості водних ресурсів, управління екологічними ризиками, збереження біорізноманіття, ландшафтів, якості повітря та ґрунтів, розвиток інтелектуального суспільства шляхом досліджень, освіти та інформаційних технологій, підтримка конкурентоспроможності підприємств, включаючи кластерний розвиток, інвестування у людей та їхню кваліфікацію, посилення інституційної спроможності та співпраці, спільна робота над забезпеченням безпеки та роз в’язанням питань організованої злочинності.

Переглянути фотоальбом можна за посиланням.

За матеріалами oblrada.odessa.gov.ua