Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

В Парламенті є розуміння, що без земельних повноважень об’єднані громади не зможуть повноцінно розвиватися, - В’ячеслав Негода

07.11.2017
У особистих розмовах і під час обговорень на засіданнях парламентських комітетів народні депутати висловлюють одностайну підтримку ідеї розширення земельних повноважень об’єднаних громад на усю їхню територію, включаючи землі за межами населених пунктів. Найближчим часом ця підтримка має відобразитися в голосуванні за відповідні законопроекти у сесійній залі.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода в ефірі Українського радіо.

Він нагадав, що сьогодні усіма землями за межами населених пунктів централізовано займається Держгеокадастр – структура, яка належить до виконавчої влади. Це призводить до виникнення ситуацій, коли, наприклад, на території ОТГ з’являється забудовник, розпочинає там роботи, а громада про це і не знає. "Про яке залучення інвестицій, реалізацію стратегічних планів громад можна говорити за таких умов? Не змінивши цю систему, ми позбавимо громади величезних можливостей для розвитку", - вважає В’ячеслав Негода.

На його переконання, чим довше затягується вирішення питання передачі земель в юрисдикцію об’єднаних громад, тим більше проблем у цих громадах виникає. "Без повноважень впливати на усі свої землі, громади не можуть розробляти схему планування території, розвивати інфраструктуру, дороги, водопостачання та водовідведення, реалізовувати інші важливі комплексні проекти. В таких умовах їм важко самостійно заробляти гроші, створювати робочі місця, ефективно планувати свій розвиток для поліпшення життя мешканців", - зазначив В’ячеслав Негода.

Він нагадав, що урядовий законопроект 7118 щодо управління земельними ресурсами в межах території об'єднаних територіальних громад, вирішує зазначену проблему.

"Цей законопроект передбачає чіткий розподіл земельних повноважень між органами місцевого самоврядування і державою, тобто виконавчою владою. З його прийняттям кожен буде займатися своїм: громада – розвивати власні території, а держава - контролювати законність земельних рішень", - наголосив перший заступник Міністра.

Він також повідомив, що група народних депутатів запропонувала альтернативний законопроект під номером 7118-1. "Він також вирішує зазначену проблему, але є обтяженим іншими нормами, які, на погляд нашого Міністерства та більшості експертів, зможуть привести до того, що процес децентралізації у земельній сфері затягнеться на роки", - вважає перший заступник Міністра.

В’ячеслав Негода, також нагадав, що понад 200 ОТГ вже звернулися офіційними листами до народних депутатів з проханням прийняти законопроект №7118.

"Сподіваюсь, парламент підтримає цей законопроект. Він логічний, відповідає вимогам ОТГ, і народні депутати, які прийняли вже багато важливих для децентралізації законів, це розуміють і мають підтримати. Інакше це не просто невиконання державою зобов’язань перед громадами, це суттєве сповільнення їхнього розвитку", - наголосив В’ячеслав Негода.

За матеріалами www.minregion.gov.ua