Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Вінниччина міркує, чи варто громадам об’єднуватись

18.07.2018

У місті Ямпіль Вінницької області стартували дебати від DESPRO між прихильниками та противниками об’єднання громад. Портал «Децентралізація» розповідатиме про перебіг дебатів онлайн.

- Я дуже радий, що у цьому залі ми об’єднали три райони: Ямпільський, Могилів-Подільський та Крижопільський,  – сказав перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко. – Я хотів би запитати у голів сільських рад цих районів: чи є ви повноцінними господарями у своїх громадах? Чи навіть придбання вікон ви мусите погоджувати з Києвом? Реформа децентралізації влади дає вам можливість якісно змінити свої громади, зробити їх спроможними. В Україні вже понад 700 ОТГ, які показують успішний поступ, і я пишаюся тим, що кожна шоста громада області вже задіяна у реформі. Не варто боятися об’єднання, бо протягом останніх 50 років подібні процеси відбувалися у нашій області дуже часто. Але вперше таке об’єднання проводиться на добровільній основі. Я хотів би, щоб сьогоднішні дебати дозволили всім позбутися багатьох міфів, які створюються довкола реформи. Слово децентралізація питає у вас, де центр прийняття рішень? Цей центр – у вас!

- Хто, як не ми, наведемо лад у нашому домі? Об’єднуються насамперед ті, хто хочуть змінити країну на краще, – додала заступник керівника виконавчого апарату  Вінницької обласної Ради Інна Кухарчук. – Звичайно, в об’єднання є також і мінуси, але той, хто хоче щось змінити, знаходить шляхи для цього. Об’єднання необхідне, щоб громади мали майбутнє.

 - Нещодавно відбулася п’ята спроба громад нашого району об’єднатися, – підсумував голова Ямпільської районної державної адміністрації Михайло Вдовцов. – Часто депутати місцевих рад просто бояться брати на себе відповідальність за це. Наш район має 97 млн грн власних доходів, і при цьому більшість коштів залишається на місцях. Тож і рішення мають теж прийматися на місцях. Реформа децентралізації влади є одною з найкращих реформ, адже вона передає повноваження на місця, дає можливість людям самими вирішувати, як краще змінювати освітню та медичну галузі тощо.

З виступів цих можновладців розпочалися дебати на тему «Чи варто громадам об’єднуватись?», організатором яких є Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Цього разу дебати пройшли на Вінниччині.

Загалом на Вінниччині створено 35 ОТГ, які покривають тільки 15% території області. У семи районах області не створено жодної ОТГ. Проект DESPRO вирішив з’ясувати причини такої кволості, зібравши прихильників та противників об’єднання у місті Ямпіль – адміністративному центрі району, у якому досі не створено жодної об’єднаної громади. Це вже п’ятий подібний захід, який проводить DESPRO: перед цим дебати відбулися у смт Краснокутськ Харківської області, м.Жовква Львівської області, у м. Івано-Франківськ та у селищі Кельменці Чернівецької області.

На дебатах у Ямполі сторону «ЗА» представляють: голова Омельницької ОТГ Полтавської області Олександра Шереметьєва; директор Інституту розвитку територій, експерт Юрій Ганущак, а також перший заступник голови Томашпільської селищної ОТГ Вінницької області Віталій Годний.

На стороні «ПРОТИ» виступають сільський голова с. Михайлівка Ямпільського району Микола Мельник, сільський голова с. Карпівка Могилів-Подільського району Тетяна Колун та сільський голова с.Голубече Крижопільського району Олег Коваль.

Головними темами дискусії є:

  1. Перспективи розвитку освітньої сфери об’єднаної громади
  2. Перспективи розвитку сфери охорони здоров’я об’єднаної громади
  3. Можливості для активізації місцевого економічного розвитку об’єднаних громад

 За матеріалами decentralization.gov.ua