Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

У Чернігові презентували фотовиставку "Громади Чернігівщини у фокусі"

01.08.2018
31 липня у Чернігівському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, пройшла презентація фотовиставки "Громади Чернігівщини у фокусі".

Чернігівський ЦРМС спільно з Чернігівським відділенням Національної спілки фотохудожників України звернувся до жителів громад, представників влади, бізнесу та громадських активістів: "Давайте разом напишемо історію об’єднаних територіальних громад Чернігівщини у фотографіях".

Всього було отримано 254 фотографії від 17 громад. З них були відібрані ті, які найяскравіше передають зміни у громадах або ілюструють життя їх мешканців. Кожна з громад мала чим похвалитися. На цих фотографіях можна побачити і нові об'єкти інфраструктури, які постали після реформи децентралізації, і кадри з місцевих свят, а також інші родзинки, які роблять кожен населений пункт унікальним.

Ірина Кудрик, директор Чернігівського ЦРМС, під час презентації зазначила: "Реформа децентралізації змінює життя у об’єднаних громадах. Але ці зміни та перетворення відбуваються настільки швидко, що не встигаєш за ними слідкувати. І щоб запам’ятати ці миті, наша організація запропонувала організувати фотовиставку".

За словами представників громад, які взяли участь у презентації, у них постійно щось відбувається: будують або модернізують інфраструктурні об’єкти, відновлюють дитячі садочки або школи, купують техніку, реалізовують проекти, проводять свята і т.д. За всіма новинами не встигнеш, а коли шукали фото на виставку, то зрозуміли, що гарних і позитивних світлин багато і ними хочеться ділитися.

Наталія Калюжна, начальник інформаційного відділу Носівської міської ради сказала: "Ідея фотовиставки мені особисто дуже сподобалася. По-перше, це можливість "зупинити" час, озирнутися довкола і побачити зміни, які відбуваються навколо тебе. А по-друге, мені як фотографу цікаво побачити світлини інших учасників, відчути їх настрій та надихнутися новими ідеями".

Серед інших фотографій – світлина з унікальним спортивним майданчиком із поліуретановим покриттям. Заступник керівника інформаційного відділу Сновської міської ради Наталія Смоляк розповіла: "На світлинах, які наша громада надіслала на конкурс, були відображені результати реалізованих проектів. Серед світлин, відібраних на виставку, наш спортивний майданчик. Це унікальне поле з поліуретановим покриттям, надсучасний і фактично єдиний в області".

За словами Віктора Кошмала, керівника Чернігівського відділення Національної спілки фотохудожників України, йому було цікаво відбирати найкращі та найзмістовніші світлини для виставки. "Фотографії були різні: і професійні, і аматорські. Вони відображають звичайне життя. А тому більшу увагу приділяв змісту, а не техніці виконання або майстерності. Я вважаю, що фотографія має говорити сама за себе", - розповів він. І додав, що сам має величезний архів фотосвітлин із прес-турів та свят у громадах, та з радістю ними поділився для цієї виставки.

Для учасників презентації Віктор Кошмал провів майстер-клас із фотографії. Він розповів про головну умову успішності фотографа: "Бути у потрібному місці, у потрібний час та із робочим фотоапаратом. А ще потрібно бачити на 380 градусів".

Організатори також зазначили, що виставка перебуватиме у Центрі розвитку місцевого самоврядування постійно та поповнюватиметься новими світлинами. Тому всі охочі наочно побачити результати реформи децентралізації можуть безперешкодно завітати сюди.

За матеріалами Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея