Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

У Харкові на форумі обговорили питання розвитку громад

17.10.2018
"Громада. Інвестиції. Розвиток" - це назва ІІІ Польсько-Українського форуму місцевого самоврядування, який проходить у Харкові.

Захід зібрав 250 учасників - представників харківської влади та бізнесу, об’єднаних територіальних громад Харківщини - їх зараз 17, депутатів обласної та райрад, польських гостей разом з генеральним консулом РП у Харкові Янушем Яблонським, президентом Польсько-української господарчої палати, президентом Міжнародного об’єднання "Європа-Північ-Схід" і екс-міністром економіки та праці РП Яцеком Пєхотою та директором українських програм Фонду міжнародної солідарності Адама Зауера, президентом Польсько-української академії міст і екс-головою адміністрації президента Республіки Польща Даріушем Шимчихою.

"Харків стає центром українсько-польських відносин. Минулого року ми зустрічали президента Польщі Анджея Дуду, також - голову Сенату. Поважна та потужна польська делегація взяла участь у міжнародному економічному форумі в Харкові 2 тижні тому. Зараз ми приймаємо вже третій з 2016 року українсько-польський форум місцевого самоврядування. Така активність є запорукою нашої подальшої співпраці та її конкретних результатів. Наприклад, підприємства Харківщини вже збільшили експорт до Польщі майже вдвічі", - зазначила, відкриваючи форум, голова Харківської ОДА Юлія Світлична.

Як підкреслила Діана Баринова, директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, пілотний проект Польсько-української господарчої палати "Наша енергія - енергетично спроможна громада" в цьому році стартував у 5 ОТГ Харківщини – Чкаловській, Роганській, Нововодолазькій, Зачепилівській та Малинівській.

"В ході дискусій, в яких крім польських експертів взяли участь голови ОТГ Харківщини, обговорили необхідність формування енергоефективної політики на рівні кожної громади, проаналізували результати проведених в громадах енергоаудитів, типові помилки. Не забули і про джерела фінансування: як залучити кошти на заходи з підвищення енергоефективності, які є інструменти залучення грошей в енергозбереження об’єктів, що знаходяться на балансі ОТГ. Щодо темі "Інвестиції в людей", то мова - про соціальні послуги в ОТГ як інструмент розвитку людського капіталу: як створити комфортні умови для життя мешканців громад, щоб вони залишалися жити на цих територіях, а не прагнули поїхати звідти", -  пояснила Баринова.

Під час форуму відбулася передача напрацьованих в рамках проекту "Наша енергія - енергетично спроможна громада" рекомендацій від польських експертів з енергоефективності першій із ОТГ Харківщини – Чкаловській. Решта громад, що брали участь у проекті, отримають відповідні документи найближчим часом.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

За матеріалами www.ukrinform.ua

Фотогалерея