Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

У Миколаєві посадовці та громадські активісти вчились застосувати на практиці спрощену процедуру приєднання до вже створених ОТГ

30.06.2017
Захід, який проходить сьогодні, 29 червня, у Миколаївському центрі розвитку місцевого самоврядування, є чи не найбільш велелюдним за весь червень. Семінар на тему: «Застосування спрощеної процедури приєднання до вже створених ОТГ з урахуванням затвердженого Перспективного плану» зібрав в одній аудиторії посадових осіб та громадських активістів населених пунктів одразу чотирьох районів Миколаївської області - Первомайського, Баштанського, Доманівського, Братського. Семінар відбувся в рамках реалізації програми U-LEAD з Європою «Програма для України - розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».

Однак зауважимо, що тема семінару є актуальною не лише для цих районів, а й для усієї області, де вже створені ОТГ пройшли об’єднавчу процедуру, сформували органи управління, отримали більш широкі повноваження і значні ресурси. Миколаївський центр розвитку місцевого самоврядування планує організувати з цього приводу низку семінарів і для представників решти районів Миколаївщини, адже скрізь потрібно уміти застосовувати на практиці спрощену процедуру приєднання. Держава включила зелене світло децентралізації усім сусіднім громадам, які з певних причин одразу не пішли на об’єднання, а зараз, побачивши реальну вигоду від консолідації зусиль, - виявляють бажання долучитися до ОТГ.

На цьому акцентував свою увагу Валентин Бойко, директор Центру розвитку місцевого самоврядування Миколаївської області під час відкриття семінару. Він зазначив, що 17 березня Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо добровільного приєднання територіальних громад» (законопроект №4772). Завдяки тому, що цим Законом спрощено процедуру добровільного об’єднання громад, громади мають можливість суттєво пришвидшити формування спроможного базового рівня місцевого самоврядування.

Доповідач наголосив, що новим Законом не порушується Методика формування таких громад, а створюються усі умови для формування справді спроможних громад, відповідно до затверджених Перспективних планів. Громади більше не будуть заручниками своїх сусідів, які не мають бажання об’єднуватись. Закон дозволяє визнавати спроможними і ті громади, які об’єдналися не за Перспективним планом.

Валентин Бойко звернув увагу, що відтепер не потрібно переобирати голову ОТГ, а вибори депутатів проводяться не в усій об’єднаній громаді, а лише на приєднаній території. Приєднана громада стає старостинським округом в ОТГ. При цьому, голова приєднаної громади гарантовано отримує повноваження старости і статус члена виконкому ОТГ. Тому у раді ОТГ будуть представлені інтереси усіх мешканців громади, а місцева влада не зазнає політичних потрясінь. Це і є спрощена процедура об’єднання громад.

Раніше приєднатися до вже створеної ОТГ можна було лише після проведення заново усієї процедури об’єднання. В історії України є лише один випадок приєднання громади шляхом повторного об’єднання громад, це - наша Куцурубська ОТГ, де проводились перші місцеві вибори голови та депутатів двічі: вперше у 2015 році, а вдруге, після дооб`єднання з ще чотирма сільськими радами, - у 2016 році.

Валентин Бойко побажав учасникам семінару плідної праці та висловив надію, що на Миколаївщині спрощеною процедурою приєднання до ОТГ (дооб`єднання до вже діючих об’єднаних громад) скористається чимало громад, які мають з ними спільну межу, і за Перспективним планом формування територій громад області входять у цей об’єднавчий формат.

Модератор заходу - професійний лектор, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування МНУ ім. В.О. Сухомлинського, регіональний експерт з децентралізації Лілія Кравчук розкрила перед учасниками семінару процес проведення моніторингу фінансової спроможності об’єднаних громад, процедуру добровільного об`єднання, механізм та алгоритм дій. Наголосила на важливості Закону для децентралізації, зокрема, принципу добровільного приєднання громад.

У форматі окремої лекції виділила тему правових процедур. Більш детально зупинилась на фінансових та політичних перевагах об`єднання і/або приєднання громад. Ознайомила з вимогами до документообігу при застосуванні процедури об`єднання та/або приєднання громад.

Під час семінару було проведено розрахунково-практичну роботу «Фінансові та політичні переваги об’єднаних громад», в рамках якої його учасники самостійно обраховували суму інфраструктурної субвенції, визначали індекс податкоспроможності ОТГ для обчислення базової дотацію з бюджету, розглядали механізм розподілу. На конкретних прикладах діяльності ОТГ 2016 року в контексті міжбюджетних відносин зроблено практичні висновки, які лягли в основу визначення перспектив щодо об’єднання.

Упродовж усього семінару лектор Лілія Кравчук ограновувала роботу в малих групах. Наприкінці заходу відбулося спільне обговорення, під час якого було підбито підсумки роботи та надано відповіді присутнім на їх на запитання.

За матеріалами