Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Як молодіжний центр "Нові крила" допомагає розвиватися своїй громаді

27.02.2018
Центр було створено в маленькому місті Нововолинськ (Волинська область) у 2015 році. Це маленьке прикордонне місто з купою проблем, які в першу чергу стосуються так званого "відтоку мізків" з регіону. Коли молоді активісти починали, важко було зібрати навіть 5-10 чоловік на якийсь тренінг чи тим більше акцію.

Зараз же тут щотижня проходять різноманітні заходи, а цьогоріч робота молодіжного центру увійшла до десятки переможців всеукраїнського конкурсу "Кращі практики молодіжної роботи в України-2017".

Молодіжний ресурсний центр "Нові крила" був заснований всього двома друзями. Сьогодні постійно діюча команда МРЦ налічує 25 членів та 40 волонтерів.

Мета діяльності МРЦ - створення умов для сприяння самореалізації наукового, творчого, політичного, організаційного потенціалу молодих людей. Для розвитку у цих сферах реалізуються проекти, які допомагають розвиватись місту та громадянам.

Найбільші проекти:

"Благодійний різдвяний бал" – подія, яка мала на меті збір коштів для надання необхідної допомоги дітям з особливими потребами. Це був не стандартний для міста формат проведення заходу, який запам'ятався усім залученим, а на отримані кошти вдалося передати громадській організації, яка займається дітьми з обмеженими можливостями, техніку для облаштування кабінету та ігрового простору для дітей.

"Віршована алея" - ідея полягала у тому, аби створити вулицю, яка надихатиме та спонукатиме замислитись про роль поезії та літератури загалом. Алею центрального парку було розписано віршами авторів різних епох та років, це був один із перших грантових проектів та один з найуспішніших.

"Корисні знаки" - проект, метою якого було впровадження в повсякденне життя нововолинців мотивуючих "дорожних знаків". По території міста було розміщено знаки, які спонукали до хороших дій жителів міста, вони ще досі радують та мотивують містян.

"Novovolynsk Open-Air Community Meeting and Performance Space" – спільний проект з Корпусом миру США. У цьому проекті було проведено 8 тренінгових модулів для молодих людей міста, де активісти МРЦ допомагали молодим людям у написанні проектів та реалізації ідей.

"Мистецький двір" – цим проектом було перетворено старий занедбаний танцмайданчик в парку на відкритий простір для молоді. У теплі пори року там проводяться лекції, кіноперегляди, зустрічі молоді та багато цікавих заходів, що допомагає молодим людям інвестувати свій час у розвиток.

"Молодь рушійна сила змін у громаді" – мета проекту полягала у перейняття досвіду проведення реформи децентралізації, а саме – залучення молоді до активної участі у житті громади.

"Zone of creativity" - проект активістів МРЦ у коледжі, де створено простір для комфортного відпочинку студентів та проведення різних нестандартних лекцій та зустрічей.

Проект "SeloHub" має на меті створення молодіжної платформи в селі Лежниця на базі сільського клубу. Дає можливість групуватись та об'єднуватись небайдужим на ініціативним селянам, як молодим людям так старшого віку для розвитку як особистісного так і розвитку свого села.

Офлайн простір "DO IT"  створив можливості для популяризацію життя в офлайні та живого спілкування шляхом використання настільних ігор, проведення турнірів між студентами та школярами, переглядаючи і обговорюючи фільми на англійській мові разом з волонтером корпусу миру, проведенням Англійського розмовного клубу для всіх охочих жителів міста.

У молодіжному центрі постійно проходять фотовиставки, квартирники, виступи поетів та музикантів. У приміщенні МРЦ діє кіноклуб та Офлайн клуб.

У планах молодих людей є створення:

  • п'яти потужних молодіжних платформ у селищах довкола Нововолинська;
  • коворкінгового простору;
  • першого у Нововолинську Вуличного університету.

Сьогодні кожен із проектів та подій від МРЦ "Нові крила" збирає від 50 до 300 учасників, які різними способами долучаються до організації або допомагають в проведенні заходів.

"Ми не збираємось зупинятись, а далі будемо працювати над новими інноваційними ідеями щоб розвивати нашу країну починаючи з рідного міста", – говорить один із лідерів молодіжного центру Павло Медина. "Однією з важливих місій ставимо перед собою створення простору, не в плані фізичному, як будівлі чи приміщенні, а в плані атмосфери і відчуття свободи. Ми хочемо, щоб кожна молода людина мала усі шанси всебічно розвиватися і відкривати світу свої таланти, не боячись осуду чи нерозуміння. Ми хочемо прибрати опцію примусу із заходів, які проводяться для молодих людей. Кожен повинен сам обирати, хоче він відвідувати той чи інший захід, побувати на цій виставці чи на тренінгу. Молодь має сама казати, що вона потребує в даний момент, а не "дорослі" мають казати: "Це буде корисно для них, давай зробимо і приведемо тих, тих і тих". Центр має спонукати молодих людей до спроби реалізації своїх ідей, якими б футуристичними чи нереальними вони не були. Хочеться дати молодим розуміння, що потрібно працювати над своєю ідею і ніколи не казати: "Я хочу це чи це, давайте ви зробите", а хочеться чути: "Я хочу ось це? Як я можу це зробити?".

За матеріалами "Нові крила"

Фотогалерея