Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Як відкрити у себе завод на 2000 робочих місць – досвід Немирівської ОТГ

19.12.2017
Голова Немирівської ОТГ Вінницької області Віктор Качур про завод Fujikura, який розпочне роботу у Немирові вже за тиждень, а також про мистецтво пошуку інвесторів.

Наприкінці травня цього року стало відомо про плани японської компанії Fujikura побудувати на Вінничині завод з виробництва автомобільної електропроводки. Однак ніхто не думав, що ці плани можуть стати реальністю лише за кілька місяців, перетворившись на одну з наймасштабніших інвестицій в історії об’єднаних громад України. Завод, на якому мають працювати до 2 тисяч робітників, розпочинає свою роботу у Немирівській ОТГ Вінницької області буквально за тиждень. На разі на заводі працюватимуть 400 осіб. Про це, а також про мистецтво пошуку інвесторів, порталу «Децентралізація» розповів голова громади Віктор Качур.

Відкриття потужного підприємства, та ще й у такі стислі терміни, виглядає справжнім дивом. Як це стало можливим?

- Секрет тут простий. Внаслідок розірвання економічних зв’язків з Росією великий український виробник алкогольних напоїв, компанія Nemiroff, повинна була припинити експорт горілки до Російської Федерації. Завдяки цьому вивільнилися величезні складські приміщення (понад 10 тис. кв.м) з усією інфраструктурою: опаленням, електрикою, водою, навіть із залізничними коліями, очисними спорудами та офісними приміщеннями… Тобто для інвестора готове буквально все – тільки привозь устаткування і працюй.  Ми провели переговори з керівництвом компанії Nemiroff, і дізналися, що вона готова здати ці площі в оренду. Решта було, як то кажуть, справою техніки. Представникам Fujikura ці площі надзвичайно сподобалися, вони оперативно підписали договір і привезли своє обладнання.

Розкажіть докладніше про потужності майбутнього заводу.

- Завод виготовлятиме електропроводку для автомобілів Audi A8 та Wolkswagen Golf. На ньому працюватимуть дві тисячі робітників. Близько 400 осіб вже у штаті, що достатньо для запуску виробництва. За місяць-другий працівників має бути удвічі більше.

Де Немирів візьме стільки робочої сили?

- Люди у нас є, проблема тільки у тому, що багато хто просто не хоче працювати – принаймні, офіційно. Якщо людина, наприклад, отримує матеріальну допомогу на дитину та субсидію, то на легальну роботу вона йти не хоче. Цю проблему треба вирішувати насамперед на державному рівні. Але ми зі свого боку робимо все, що можемо – спілкуємося, переконуємо. Наш головний аргумент: робота «в чорну» відіб’ється на розмірі пенсії. На людей це діє. Середня зарплата на заводі Fujikura – 7100 грн. Може, для когось це не надто багато, але разом із цим це точно немало. Крім того, це середній показник – декому платять по 10 і 11 тис. грн. Усе залежить від фаху і посади. Плюс усім працівникам заводу надається соцпакет, що включає медичне страхування.

Скільки податкових надходжень отримуватиме громада від роботи заводу у Немирові?

- Усе залежить від кількості працівників. Якщо їх буде близько тисячі, то щомісяця вони отримуватимуть понад 7 млн грн зарплати. Відповідно до бюджету громади надійде близько 800 тис. грн. А є ще інші податки: з нерухомого майна, орендна плата тощо.

Як компанія Fujikura дізналася про склади, що простоюють без діла?

- Японського інвестора вдалося знайти завдяки плідній співпраці виконкому нашої громади з Управлінням регіонального розвитку Вінницької ОДА та його головою Володимиром Мережком. Усі голови ОТГ щомісяця збираються до нього на нараду, де ми, власне, розповідаємо про свої проблеми та шукаємо шляхи їхнього вирішення. Така співпраця є дуже дієвим інструментом, принаймні, у тому, що стосується пошуку інвесторів. На одній з подібних нарад я й розповів про незадіяні виробничі потужності компанії Nemiroff, а тут якраз до обласної адміністрації звернулася Fujikura з проханням підібрати для її майбутнього заводу відповідні виробничі площі.

Чим конкретно Немирівська громада допомогла інвесторам з Fujikura?

- Ну, насамперед було слово. Перш за все, треба було переконати їх у тому, що наша локація є набагато кращою від інших, які вони також розглядали. Ми намагалися сформувати у інвестора враження, що їхньому бізнесу у нас буде комфортно. Через це ми взяли на себе чимало зобов’язань, які стосувалися покращення інфраструктури: ми відремонтували потрібну інвестору дорогу, відновили на ній освітлення тощо. Ми також плануємо пустити до заводу кілька автобусних маршрутів, якими мають користуватися робітники. Ми багато допомагаємо і в отриманні усіх дозвільних документів – починаючи від дозволу Управління архітектури Вінницької ОДА і закінчуючи дозволами обленерго. Адже заводу потрібен 1 МВт, це доволі багато. Виготовлення проектно-кошторисної  документації вимагало в інвестора чимало часу і ресурсів. Ми, як могли, намагалися прискорити цей процес. Ну і найголовніше – ми допомагали шукати персонал. Тому я можу сказати, що і наша заслуга є у тому, що Fujikura планує запустити завод вже 24 грудня.

Яким же чином Немирівська міська рада могла допомогти міжнародній компанії у пошуку персоналу?

- Усе дуже просто – наша громада має власну газету, яка є доволі популярною. На її сторінках, а також в інших засобах масової інформації району, ми регулярно і безоплатно розміщуємо оголошення щодо пошуку тих чи інших фахівців, потрібних заводу Fujikura. А ще розміщуємо новини, що розкривають переваги роботи на заводі.

Ви продовжуєте і далі шукати інвесторів? Чи можете вже спочивати на лаврах?

- Та що ви! Ми весь час шукаємо інвесторів і, слава Богу, небезуспішно. Кажуть, лихо не без добра. Так-от, зараз через міжнародні санкції чимало західних компаній тікають з Росії. Україна їм видається доволі перспективною та вигідною площадкою – це чи не найпотужніша держава пострадянського простору. Власне, одна з таких великих компаній-втікачів зараз хоче побудувати чимале підприємство у Немирові. Ми ведемо з нею доволі успішні перемовини, але повідомляти журналістам якусь конкретику поки що зарано.

Чи те, що Немирівська громада є, власне, ОТГ, полегшує пошук інвесторів?

- Звісно, так! По-перше, ми доводимо: наша громада є спроможною, такою, яка може вирішити будь-які інфраструктурні проблеми та надати усі якісні послуги. Згідно оцінювання фінансової спроможності протягом 9 місяців нинішнього року, яке робило Міністерство регіонального розвитку, наша громада посідає 16-те місце серед 366 ОТГ цілої України. Для інвестора цей показник є дуже важливим.

Порадьте іншим головам ОТГ: як їм знайти інвесторів?

- Насамперед треба всюди, де тільки можна,  презентувати свою громаду та говорити про її можливості та переваги. Одна громада має вигідне розташування, інша – архітектурні пам’ятки, ще інша – унікальну природу. До речі, ці особливості, враховувалося експертами під час складання перспективних планів областей. Тому я є прихильником об’єднання виключно за такими планами – два-три бідних села, що через політичну кон’юнктуру об’єдналися в ОТГ, залишаться такими ж бідними, як і раніше.

За матеріалами decentralization.gov.ua