Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Як залучити молодь до реформи децентралізації

20.12.2017
Молодь може бути рушійною силою будь-яких перетворень, але за умови активності та бажання. Це стосується і реформи децентралізації, об’єднання та подальшого розвитку громад. Проте саме молодь здебільшого їде із сіл, і мало хто повертається. Щоб виправити ситуацію і долучити молодих людей до реформи децентралізації, Запорізький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, протягом двох місяців 2017 року провів 8 лекцій для студентів вищих навчальних закладів. А це – охоплення понад 500 осіб. Експерти Центру пояснювали суть реформи, які результати вона може дати, говорили про нові можливості для молоді.

На запитання "Чи є серед вас ті, хто народився, виріс у сільській місцевості?" на одній з лекцій спочатку була тиша. Далі виявилось, що таких серед присутніх багато, проте студенти посоромились про це сказати. "Чому?" – запитуємо. "Бо в селі нема що робити. Немає розвитку, низький рівень освіти, все вмирає, і люди тікають звідси". "А ви б хотіли повернутися?" – "Ми тільки нарешті звідти поїхали".

Починаємо обговорювати, чому так відбувається, якими хотіли б бачити українські села, що потрібно зробити, щоб наблизити їх до європейських, схожих на маленькі затишні містечки, у яких хочеться жити і повертатися, і головне – хто має цим займатися і брати на себе відповідальність.

Говоримо про реформу децентралізації, яка дає відповіді на багато порушених запитань. Обговорюємо вже наявні досягнення в Запорізькій області. Студенти переконуються, що процес вже триває і зміни є. На цьому етапі недовіра змінюється зацікавленістю. Погоджуються з необхідністю оптимізації в різних сферах, але кажуть: "Це сприятиме зростанню безробіття. Люди втратять роботу".

На черзі – обговорення питання розвитку малого та середнього бізнесу, самозайнятості населення, можливості та допомога, які є на сьогодні для цього. Торкаємось і затребуваних кваліфікацій і фахівців, у яких є потреби в ОТГ зараз та в наступному. Не оминаємо увагою й заробітні плати, які можуть бути такими ж або навіть вищими, ніж у містах.

Студентів цікавить, яким чином вже зараз молодь може долучитися до реформи децентралізації. Участь у наявних проектах і пропонування своїх, проходження практики, робочі місця тощо. І важливо, що це – причетність до змін, які відбуваються в державі й результати яких можна побачити в короткий час.

Після лекції та відвідування Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування студенти факультету соціології та управління Запорізького національного університету долучились до написання Стратегії розвитку Остриківської ОТГ.

Cтудентів факультету журналістики вдруге зустрічаємо на "Медіашколі з децентралізації". Марина Чупис приїхала навчатися в Запорізькому національному технічному університеті із села Чкалове Дніпропетровської області. Розповідає: "Там, де я живу, децентралізація вже має певні результати. У нас почали будувати дитячий садок, проводять воду, навіть 3G-iнтернет з’явився. Мені було цікаво, чому ці процеси відбуваються".

"Прийшла після вашої лекції, навіть зайшла в інтернет пошукати, що відбувається в моєму селі. Цікава виявилась тема, – ділиться враженнями майбутня журналістка Владлена Мачульська. – Тому й на Медіашколу пішла, щоб навчитися писати на актуальну тему, бо є про що. До того ж можна намагатися щось змінювати самій не тільки в селі, але й в Україні в цілому".

Проведення лекцій з теми децентралізації для студентів – це лише перший крок залучення молоді до реформи в рамках відповідної концепції, що розробляється Запорізьким Центром розвитку місцевого самоврядування. Подальші етапи будуть визначатися відповідно до запитів та інтересів цільової аудиторії.

За матеріалами Запорізький Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея