Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Як жити і наводити лад без підприємств і бізнесменів – секрет Семенівської громади

12.06.2017
Коли у 2015 році постало питання створення Семенівської об’єднаної територіальної громади, влада селища була налаштована категорично проти будь-яких об’єднань. Людмила Милашевич , голова зі стажем, їй довіряють люди цю важливу посаду з 1998 року, вважала, що далі балачок справа не піде. Адже пам’ятала, як багато про створення ОТГ говорили понад 10 років тому, коли реформу презентував Роман Безсмертний ( політик за часів президенства Віктора Ющенка, прим. авт.).

– Перед поїздкою на нараду голів рад у 2015 році (очевидно, йдеться про нараду, на якій було вперше презентовано Перспективний план формування територій громад у Полтавській області, прим. авт.) я була категоричним противником об’єднання. Та на нараді відчула всю серйозність цього питання. Повернувшись, пішла радитися до Володимира Куцовала, депутат обласної ради від Семенівки, прорахували всі фінансові плюси і можливості, які дасть громаді створення ОТГ. Тоді й стало зрозуміло, що необхідно об’єднуватися, – говорить Людмила Милашевич.

Так була створена нова ОТГ із двох рад – Вереміївської сільської та Семенівської селищної. Людмила Павлівна ризикнула і знову пішла на вибори, а жителі громади в черговий раз висловили їй довіру, обравши головою вже об’єднаної громади.

Так уже склалося, що Семенівський район ніколи не був багатим на потужні підприємства. Хіба що винятком був цукровий завод у Веселому Подолі, який забезпечував людей роботою, а місцеву казну – податками. Проте вже кілька років він не працює. Попри це основна стаття доходів ОТГ – податок на доходи фізичних осіб, орендна плата з юридичних осіб, адміністративні збори, єдиний податок, податок з акцизу, міжбюджетні трансферти.

На території селищної ради працює два комунальних підприємства, які займаються благоустроєм.

– Ми плануємо свою роботу так, щоб кожного року один мікрорайон отримав по соціальному проекту– тротуари, дороги, дитячі майданчики, – розповідає селищна голова. – Ми виготовили інформаційні стенди, які розставили у місцях, де найбільше скупчення людей. На стендах повністю висвітлена вся інформація про діяльність селищної голови, дільничного лікаря, поліції. Також тут же регулярно звітуємося: скільки коштів надійшло до бюджету і куди їх спрямували, які проблеми обговорюємо. Вказані всі контактні телефони. Таким чином, люди бачать діяльність громади.

Безкоштовно оздоровлюють дітей та допомагають атовцям

Загалом, у селищній громаді багато програм спрямовано на соціальну допомогу. Наприклад, усім чоловікам, які йдуть служити в АТО, селищна влада виділяє матеріальну допомогу.

– Тим, хто потрапив у перші призови, коли необхідно було купувати бронежилети за власні кошти, ми перераховували по 6 тисяч гривень на картку для купівлі амуніції, а тим, у кого вже це було, по 3 тисячі гривень. Поліцейським, які йшли в АТО, виділяли місячні пайки. На превеликий жаль, з нашої громади є загиблі та поранені хлопці. Пораненим із бюджету селищної ради ми давали не менше 10 тисяч гривень на лікування. Загинуло два хлопці: Володя Шульга згорів під Іловайськом у танку, а другий– вертольотчик Роман Павлов. Похорони на себе взяла селищна рада. Встановили пам’ятні дошки на школах, де вони навчалися, – сказала Людмила Павлівна.

Безкоштовно оздоровлюють у літніх таборах дітей із неблагополучних сімей. Минулого року оздоровили близько 50 дітей, будуть оздоровлювати і цього року.

Велику увагу в громаді приділяють розвитку освіти та якісному навчанню й дозвілюю школярів. Особлива гордість – два навчально-виховних комплекси в Семенівці. Журналісти побувлаи в НВК №2. Не треба довго розмірковувати, щоб одразу зрозуміти: у цьому навчальному закладі учителі по-справжньому люблять свою роботу та вміють передати свої знання учням. Стіни школи оздоблені руками дітей: тут і картинні галереї, і барельєфи, зроблені в техніках аплікації, квілінгу, печворку, канзаші... На них зображені школа, селище, птахи… Техніки не важкі, тому всі діти можуть впоратися з ними та проявити себе творчо. Та й матеріали використовують підручні, а тому доступні: папір, мотузки, тканину.

Нині в НВК триває підготовка до участі у пілотному проекті з реалізації державних стандартів початкової школи. Семенівський НВК№2 став одним із 4 навчальних закладів області, де дванадцятирічку запровадять на рік раніше. Це пілотний проект.

– Ми будемо першопрохідцями. Побачимо наяву ці стандарти: які плюси, які мінуси. Я надіюсь, що нам будуть видані якісь програмові засоби, можливо, електронні підручники. Будуть навчатися вчителі. За нашою школою буде закріплений хтось із відділу освіти (методист) і хтось з області. Вчителі щомісяця їздитимуть на лекції (підвищуватимуть кваліфікацію), на курси перепідготовки, – каже Любов Шудря, – директор Семенівського НВК №2.

Цього року 4,5 млн грн виділили з держбюджету на закупівлю сучасних кабінетів у навчальному закладі. Частина техніки вже надійшла, іншу – очікують.

Оздоровчо-культурний центр замість школи у Вереміївці

Анатолій Антипчук ма йже 15 років був Вереміївським сільським головою. Нині він в.о. старости Вереміївського старостату. Чоловік розповідає, що питання об’єднання із Семенівкою стало для жителів села питанням руху в майбутнє. Набридло тупцюватися на місці, адже з таким бюджетом, який був у сільської ради, говорити про подальші перспективи було неможливо. Демографічна криза, відсутність робочих місць змусила людей покинути рідне село.

– Дохідна частина бюджету колишньої сільської ради в останній рік перед об’єднанням була всього 200 тисяч гривень на рік. А в мене тільки дитячий садок потребував 350 тисяч на утримання. Після об’єднання вже майже мільйон гривень вклали у вуличне освітлення, зробили майже 2 кілометри дороги. Навіть з’явилося одне нове робоче місце, – каже в.о. старости.

Кілька років тому у Вереміївці закрили двоповерхову школу. Вона була неперспективною, навчалося лише 17 учнів. Тож будівля деякий час пустувала. Зараз у колишній школі планують створювати оздоровчо-культурний центр.

За матеріалами kolo.news