Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Як змінилося життя дніпропетровських громад з відкриттям центрів безпеки громадян

05.03.2018
Перший в області центр безпеки громадян запрацював у жовтні 2017 року на території Слобожанської територіальної громади у с. Степове. Для місцевих мешканців то було справжньою диковинкою. Керівник центру Валерій Ліфіренко згадує, як люди приходили подивитися на власну пожежну машину та не приховували свого захвату.

Захоплюватися справді є чим, адже у центрі є не тільки пожежна машина, а й мотопомпи, генератори, бензопили. Словом, усе, що може допомогти подолати наслідки надзвичайних ситуацій.

- Генератори нещодавно стали в нагоді, коли у двох багатоповерхівках у Слобожанському стався розрив кабелю, - розповідає Валерій Ліфіренко. – То ми прийшли на допомогу, ще й траншею копали, аби електрики віднайшли порив.

За його словами, команда центру нараховує 15 співробітників, це, здебільшого, мешканці громади, які пройшли спеціальні курси на тренувальній базі управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпрі. Усі підготовлені й відповідальні.

- Хлопці самі бачать, що і де зробити, чергують відповідально. В разі чого – миттєва готовність, на місце пригоди можемо дістатися за п`ять хвилин, тоді як раніше доводилося чекати пожежників з Дніпра або Царичанки, - говорить Валерій Ліфіренко. – Тепер спокій 14 тисяч мешканців громади забезпечуємо ми.

Заступник Слобожанського селищного голови Світлана Вусик зауважує: непросто бути першопрохідцями в реалізації стратегії цивільного захисту населення та безпеки життя для ОТГ. Ця стратегія – спільний проект Програми "U-LEAD з Європою" та Дніпропетровської облдержадміністрації. Але кваліфіковані консультації спеціалістів Центру розвитку місцевого самоврядування допомогли злагоджено організувати весь процес відкриття центру безпеки громадян та реально поліпшити надання жителям ОТГ послуг у сфері безпеки життєдіяльності, пожежної та екологічної безпеки та протидії надзвичайним ситуаціям, що, власне, і є метою стратегії.

Голова Святовасилівської ОТГ, де також з листопада минулого року працює центр безпеки, впродовж 2017 року безпосередньо брав участь у тренінгах із забезпечення життєдіяльності, організованих Дніпропетровським Центром розвитку місцевого самоврядування.

- Багато хто з місцевих жителів був проти центру безпеки, адже туди залучалися чималі власні кошти, - ділиться Віталій Стеценко. – Але через три місяці роботи усі переконалися, що це вартувало і зусиль, і грошей.  Наша громада включає 19 населених пунктів, загальна чисельність населення становить майже 4,5 тис. мешканців. Створення центру безпеки було дуже важливим для нас, оскільки ми знаходимося у степовій зоні, де часто виникають загоряння і пожежі, а найближча пожежна команда розташовувалася за 30 км. Тепер же ми впевнені, що життя й майно наших громадян у безпеці.

Звісно, перш ніж центр безпеки запрацював, довелося потурбуватися про додаткове фінансування на впровадження проекту й навчання персоналу. Подавши заявку до Дніпропетровської облдержадміністрації, громада отримала 400 тис. грн, а також внесла 1,8 млн грн власних коштів. У підсумку з`явилося обладнане приміщення з сучасним пожежним автомобілем і технікою для чищення доріг у період негоди та снігопадів, а до роботи стали 14 рятувальників.

- Це все місцеві мешканці, які виявили бажання піти на таку службу, - каже голова громади. – Вони добре орієнтуються на місцевості, знають, як краще під`їхати пожежною машиною. Дякувати Богу, за цей час сталася всього одна пожежа, яка не мала ніяких серйозних наслідків, хоча, якби не мали ми своїх пожежників, то все могло б закінчитися набагато серйозніше.

Погорільцем ледь не став житель Святовасилівки Володимир Колесник. О шостій ранку чоловік вийшов зі свого будинку і побачив, що загорівся сарай.

- Я помітив вогонь і одразу зателефонував рятувальникам, - розповідає чоловік. – За кілька хвилин вони вже були на місці. Якби таке сталося ще рік тому, то довелося б чекати приїзду пожежників з Солоного, а це 30-40 хвилин. За цей час не те що сарай – хата встигла б згоріти.

- У нас є все необхідне, щоб вчасно та ефективно реагувати на надзвичайні ситуації, - запевняє начальник пожежної команди В`ячеслав Нагаєць. – Також працівники центру безпеки проводять велику профілактичну роботу серед населення ОТГ та учнів шкіл громади.

Окрім того, із завалами снігу, які накрили села громади у січні 2018-го, бригада центру безпеки справилася на відмінно. За словами Віталія Стеценка, усі дороги були розчищені за допомогою спеціальної техніки, жодна машина чи автобус не застрягли у кучугурах. І це ще раз переконало мешканців у доцільності і правильності створення власної пожежної команди.

За матеріалами Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея