Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Українська молодь змінює життя своїх громад

12.09.2018
Новостворена громадська організація зібрала кошти на закупівлю медичного обладнання

"Сьогодні я допомагаю громаді у питаннях державних субсидій, оподаткування та створення бази даних нерухомого майна"

Серпень 2018 р.— Василь Телеп став провідником змін у своїй територіальній громаді та прикладом для наслідування для інших молодих українців. Молодіжний форум, який відбувся минулого року, допоміг йому реалізувати свої таланти на практиці та втілити бачення, яке допомагає поліпшити рівень життя у місцевій громаді.

В рамках проекту USAID "Децентралізація – шлях до кращих результатів та ефективності" (DOBRE)(link is external), його виконавець – міжнародна некомерційна організація "Глобал Ком’юнітіз" - у 2017 році провела низку молодіжних форумів за принципом DIY (Зроби сам), аби сприяти кращій самостійності молодіжних лідерів об'єднаних територіальних громад (ОТГ) України. Ці зібрання мали надихнути молодих людей до того, щоб ставати рушіями змін, брати на себе роль лідерів та долучатися до створення громад з високим рівнем добробуту, у яких вони хотіли б жити та робити свій внесок до їхнього розвитку (див. матеріал на цю тему).    

Одним із багатьох молодих людей, які брали участь у цих форумах, був і Василь Телеп, 24-річний студент з Байковецької об’єднаної громади на Тернопіллі.  Використовуючи набуті знання та навички, він розробив ідею створення відкритих спортивних майданчиків у кожному з сіл, які належать до ОТГ. Василь представив свій план на розгляд співгромадян та отримав підтримку з боку місцевої влади.

Згодом за допомоги з боку USAID Телеп і його однодумці створили та зареєстрували громадську організацію у сфері місцевого розвитку.   

"У нашій громаді і раніше були ініціативні групи молоді, але проект USAID DOBRE та його партнерська організація – Західноукраїнський ресурсний центр – допомогли нам виробити бачення та стратегію нашого громадського об'єднання", - зауважує Василь.

Після участі у форумі Телеп став активніше працювати на рівні місцевої громади: зокрема, його громадська організація провела благодійний бал та мистецький аукціон, де вдалося зібрати 30 тис. гривень на закупівлю медичного обладнання для місцевої лабораторії.

Поступово енергія та організаційний хист Василя дали йому змогу перетворити свою громадську діяльність із волонтерства на професійне покликання; у січні 2018 року він почав працювати у складі економічного підрозділу Байковецької сільської ради.

"Сьогодні я допомагаю громаді у питаннях державних субсидій, оподаткування та створення бази даних нерухомого майна", - каже він. "Працюю у робочій групі з питань місцевого економічного розвитку, яка була створена за підтримки USAID та займається створенням асоціації місцевого економічного розвитку, яка допомагатиме нашим підприємцям просувати свої товари та послуги не лише на місцевому ринку, але й зовні. Я також продовжую виконувати свої обов’язки у складі громадської організації, яку ми заснували. Вважаю, що таке поєднання може створити синергію, яка піде на користь нашій громаді". 

Телеп має всі передумови для того, щоб і надалі сприяти зростанню добробуту своєї громади з використанням тих знань і навичок, які він отримав у ході тренінгів для молоді, організованих за підтримки USAID. У свою чергу, USAID і надалі здійснюватиме кроки, які допоможуть молодим українцям ставати провідниками змін у своїх територіальних громадах. 

Проект USAID DOBRE, який розпочав свою діяльність у червні 2016 та працюватиме до червня 2021 рр.,  надає комплексну допомогу місцевим громадам за рахунок підвищення ефективності дій місцевої влади, її відповідального ставлення до потреб громадян, здатності надавати їм реальні послуги та швидко впроваджувати реформи у ключових сферах економічного й суспільного життя. Він є одним з елементів узгодженого пакету міжнародної донорської допомоги Урядові України у здійсненні загальнонаціональної реформи децентралізації та забезпечення успіху нових об'єднаних громад.

За матеріалами www.usaid.gov