Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

За участю Богдана Кобилянського відбулася виїзна нарада щодо створення Городенківської ОТГ

01.09.2017
31 серпня в приміщенні районного палацу культури відбулася нарада з питань створення Городенківської ОТГ за участю заступника голови облдержадміністрації Богдана Кобилянського та представників структурних підрозділів ОДА, голови райдержадміністрації Романа Жичицького та голови районної ради Івана Мандича.

Присутніми на нараді були голови місцевих рад, депутати районної та сільських рад, представники галузей освіти, культури та медицини.

Директор Івано-Франківського відокремленого підрозділу "Центр розвитку місцевого самоврядування" Руслан Панасюк проінформував присутніх про особливості об’єднання територіальних громад та про критерії їх спроможності. Також він пояснив присутнім, які переваги отримають територіальні громади в результаті об’єднання, як буде забезпечено фінансову самостійність новоутвореної територіальної громади тощо.

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального виділення  "Асоціація міст України" Юрій Стефанчук  підкреслив, що зміни до бюджетного законодавства в ОТГ мають можливість отримувати додаткові надходження до бюджетів у вигляді податку на доходи фізичних осіб. Разом з тим, об’єднані територіальні громади прирівнюються за бюджетним статусом до міст обласного значення. Він висловив переконання, що ОТГ – це новий формат місцевого самоврядування, де головним аспектом є довіра до влади. У процесі реформування органи управління ОТГ вказують законодавцю новий вектор руху. Експерт також розповів і про особливості міжбюджетних відносин між ОТГ та державою.

Заступник директора департаменту фінансів ОДА Ганна Качур у своєму виступі наголосила, що одним із перших кроків реформи місцевого самоврядування є добровільне об’єднання громад. Експерт підкреслила, що децентралізація – це передача від держави основної частини повноважень на рівень самих громад, ресурсу для їх здійснення, а також це велика відповідальність.

Представник департаменту освіти, науки та молодіжної політики ОДА Наталія Пігач акцентувала увагу присутніх на концепції з утворення опорних шкіл, а також функціонуванні навчальних закладів в ОТГ.

Під час наради  сільські голови ставили чимало запитань експертам, які переважно стосувалися практичного втілення в життя реформи, фінансової вигоди, яку матимуть громади в результаті об’єднання, тощо.

Голова районної ради Іван Мандич відзначив те, що децентралізація влади є  поштовхом до  розвитку місцевого самоврядування.

Богдан Кобилянський у своєму виступі зазначив, що об’єднання в територіальні громади дає  нові можливості. Воно необхідне для того, щоб наблизити владу та адміністративні послуги до людей, а також досягнути фінансової самостійності.

На завершення керівник району Роман Жичицький подякував всім за конструктивну роботу і наголосив, що районна влада буде і надалі сприяти в створенні Городенківської ОТГ.

Підбиваючи підсумки дискусії, її учасники були одностайними в тому, що тільки через ефективне місцеве самоврядування можна змінити нашу країну, а також що в результаті об’єднання громади отримають не лише владу і гроші, а й величезну відповідальність.

За матеріалами www.if.gov.ua