Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Запорізька область на шляху реформ

Костянтин Бриль
Голова Запорізької обласної державної адміністрації

Запорізька область не «женеться» за показниками. Проте об’єднаними зусиллями ми разом працюємо над тим, щоб наш регіон був комфортним для всіх жителів. Ми радо вітаємо кожного відповідального інвестора: обласного, державного та закордонного рівнів, і створюємо для них всі необхідні умови. Адже розуміємо: розвиток нашої області це кропітка щоденна робота на благо громади.

Одними з найважливіших документів, що визначають державну регіональну політику в Запорізькій області, є «Стратегія регіонального розвитку Запорізької області на період до 2020 року» та «План заходів на 2016–2018 роки з її реалізації», які були затверджені у лютому 2016 року.

Зокрема, «План заходів» – це понад 70 інвестиційних проектів та ідей регіонального розвитку на загальну суму майже 2,1 млрд грн. Їх реалізація дозволить Запорізькому регіону динамічно розвиватися, ставати комфортним для життя і ведення бізнесу. Тож в 2016 році розпочато реалізацію 29 проектів на загальну суму 110,3 млн грн.

Як приклад стратегічних цілей, або як ми їх називаємо «пріоритетів», можу назвати проведення активної інвестиційної політики. На сьогодні Запорізька область посідає 9 місце серед регіонів України по залученню прямих іноземних інвестицій. З метою забезпечення системної регіональної інвестиційної політики в області, створення її привабливого інвестиційного іміджу, активізації інвестиційної діяльності вже реалізовано цілий комплекс заходів. Серед них – проведення міжнародного інвестиційного форуму з питань інтеграції та кооперації «InCo Forum Integation & Cooperation». В якому взяли участь понад 500 представників підприємств та організацій, у т. ч. іноземних дипломатів Австрії, Білорусі, Німеччини, Казахстану, Канади, Китаю, Македонії, ОАЕ, Польщі, Чехії; Прем’єр-міністр України В.Б. Гройсман.

За підсумками Форуму:

  • було укладено договір про співпрацю між Запорізькою ТПП та Partnership with Germany;
  • підписано Меморандум про створення Запорізької інженерної палати між землею Саксонії Анхальт (Німеччина), Асоціацією органів місцевого самоврядування «Запорізький регіональний центр розвитку спроможних територіальних громад» та Агенцією регіонального розвитку.

До речі, Запорізька область – одна із перших в Україні, де була створена Агенція регіонального розвитку. І на сьогодні вона вже має вагомі напрацювання. Зокрема, у рамках роботи Агенції підготовлено Інвестиційний паспорт Запорізької області. Також нашою Агенцією проведено рекордну кількість зустрічей (понад 60) з представниками іноземних делегацій, де обговорювалися питання щодо стимулювання розвитку альтернативної енергетики, можливості співпраці у сфері реального сектору економіки, залучення інвестицій тощо.

Пріоритетну увагу у 2016 році було приділено реалізації регіональних інфраструктурних проектів, які безпосередньо впливають на якість життя людей.

  • У вересні 2016 року після тривалої перерви було відновлено будівництво автотранспортної магістралі через р. Дніпро у м. Запоріжжя – найзначущого будівельного об’єкту області. Насамперед це вдалося завдяки фінансуванню з державного, обласного та бюджету міста Запоріжжя.
  • Знайдено інвестора та розпочато масштабну реконструкцію міжнародного Запорізького аеропорту: буде збудовано новий сучасний пасажирський термінал та відремонтовано злітно-посадкову смугу.
  • Розпочато будівництво елеватора ТОВ СП «НІБУЛОН» у с. Біленьке Запорізького району загальною ємністю 100 тис. тонн з інвестицією у 450 млн грн. Введення в дію – планується у травні 2017 року.
  • Важливим кроком стало завершення будівництва поліклініки на 250 відвідувань в смт Кушугум, розпочате ще у 2010 році. Це дало змогу вирішити довготривалу проблему забезпечення належних умов для якісного медичного обслуговування близько 30 тис. осіб мешканців лівобережної частини Запорізького району.
  • Значний ефект для зняття соціальної напруги мала добудова міжселищного газопроводу до 7 сіл Приазовського району.
  • Крім того, з обласного бюджету в 2016 році профінансовано будівництво підвідного газопроводу до ще 3 сіл району. Загалом ці заходи забезпечили газифікацію 10 сіл Приазовського району, який дотепер не мав блакитного палива.
  • У 2016 році нарешті в Запорізькій області було завершено реконструкцію будівлі єдиної централізованої диспетчерської обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. На реконструкцію будівлі, підведення комунікацій та закупівлю резервного джерела живлення протягом 2013–2016 років було виділено більше 12 млн грн залучених коштів. На оснащення Центру витрачено 8 млн грн з обласного бюджету. І Запорізька область стала однією з не багатьох, де розпочала працювати нова система, що дозволить керувати всіма бригадами екстреної медичної допомоги регіону, які обслуговують в середньому до 500 тис. викликів протягом року.

Запорізька область включена до Всеукраїнського пілотного проекту по впровадженню інклюзивної освіти. За підтримки дружини Президента України Марини Порошенко, а також Міністерства освіти України, у 52 загальноосвітніх навчальних закладах області відкрито 78 інклюзивних класів для 154 дітей шкільного віку з особливими освітніми потребами та 20 дошкільних груп з інклюзивною формою навчання. Саме на досягненнях запорізьких педагогів в майбутньому працюватиме вся Україна. Тож всі ми активно розвиваємось. Наприклад, в інклюзивній гімназії «Престиж» Запорізького району, що минулого року запровадила інклюзивну форму навчання, створено першу в Україні медіатеку.

У порівнянні з 2015 роком надходження до місцевих бюджетів Запорізької області збільшилися на 54,9%, або на 3 075,7 млн грн. Бюджет розвитку за рахунок власних коштів місцевих бюджетів області збільшився у порівнянні з 2015 роком у 2 рази, або на 891,4 млн грн. У т.ч. по містах у 1,6 рази (або на 527,6 млн грн), по районах – у 1,7 рази (або на 187,9 млн грн) та по об’єднаним територіальним громадам у 2 рази (або на 10,7 млн грн).

Нині Запорізька область посідає лідируючі позиції по ряду показників соціально-економічного розвитку. Зокрема, за підсумками 2016 року область увійшла до першої п’ятірки за показниками у розрахунку на одну особу населення:

  • обсяг реалізованої промислової продукції – 3 місце (82,0 тис. грн);
  • обсяг експорту товарів – 4 місце (1,31 тис. дол. США);
  • доходи місцевих бюджетів (без трансфертів) та темп їх росту – 4 місце (4,6 тис. грн та 158,5% відповідно).

Перевиконання бюджету 2016

Cтаття опублікована у часописі РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №3.