Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Запорізькі плодоовочівники створюють логістичні центри за міжнародної підтримки

12.06.2017
У Запорізькій області з квітня 2015 року діє Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP), що реалізується Менонітською асоціацією економічного розвитку (MEDA) за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади. Хід упровадження Проекту розглянула його Наглядова рада, у роботі якої взяв участь заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Ясинецький.

Проект спрямований на посилення можливостей дрібних сільгоспвиробників, малих та середніх фермерів Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей, підвищення рівня ведення господарства, стабільності та конкурентоспроможності і діятиме до березня 2021 року.

Проектом планується охопити 44 тис. малих та середніх фермерів, які займаються вирощуванням плодоовочевої продукції. Очікується, що його учасники колективно збільшать продаж плодоовочевої продукції до 50 тис. тонн на суму $ 40 млн. до кінця проекту.

У секторі плодоовочівництва Запорізької області дрібні та середні фермери вирощують більшість овочів та фруктів, але все ще залишаються від'єднаними від організованих ринків та ізольованими від ланцюгів та системи поставок. Через залучення інвестицій у модернізацію виробництва, створення нових потужностей для зберігання і охолодження, післязбиральну доробку продукції, налагодження ринкових зв'язків малих та середніх підприємств область може значно підвищити рівень сільськогосподарського ринку, доходу фермерських господарств та експорту.

У рамках роботи Наглядової Ради її учасники здійснили виїзд до клієнтів проекту в Запорізькій області.

Так, відвідали ПП "Чорний" у Кам’янсько-Дніпровському районі. Це підприємство за власні кошти будує логістичний центр з охолодження та продажу овочів закордон, а Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва надав кошти на придбання відповідного обладнання. Будівництво та наладку обладнання планується завершити у вересні 2017 року.

Також члени Наглядової ради побували в ТОВ СПП "Лана", що в Михайлівському районі. Для втілення свого проекту логістичного центру з можливістю охолодження, короткочасного і тривалого зберігання 3,5 тисячі тонн овочів і фруктів на рік підприємство отримало від UHBDP грант на умовах співфінансування. Логістичний центр також буде використовуватися для охолодження і зберігання продукції, вирощеної дрібними і середніми виробниками нашої області. На новому об'єкті передбачені й інші процеси: мийка, сортування, упаковка овочів і фруктів. У перспективі передбачається й переробка продукції - сушіння, соління та консервування. Овочесховище стане центром формування великих партій різноманітної продукція для оптового продажу торговим мережам та іншим споживачам. Будівництво та наладку обладнання планується завершити у жовтні 2017 року.

Крім цього, у Таврійському державному агротехнологічному університеті, м. Мелітополь, відбулося засідання Наглядової Ради Українського проекту бізнес розвитку плодоовочівництва. Менеджер Проекту Нік Рамсінг доповів учасникам про поточний стан розвитку, діяльність та досягнення Українського Проекту.

З доповіддю про нові підходи для залучення до проекту дрібних та середніх виробників сільськогосподарської продукції виступив Менеджер Проекту Дмитро Ніколаєв.

Присутнім також був презентований робочий план дій УПБРП на 2017-2018 роки.

В обговорені перспектив ефективного залучення малих та середніх виробників плодоовочевої продукції Запорізької області взяли участь заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Запорізької облдержадміністрації Олександр Ясинецький та голова ГО "Рада жінок-фермерів" Запорізької області Надія Компанієць.

Підбиваючи підсумки, менеджер Українського проекту Дмитро Ніколаєв ще раз наголосив: "Грантові кошти спрямовані на розвиток не одного конкретного підприємства, а цілого регіону, в якому вирощують свою продукцію дрібні й середні виробники. Значення логістики часто недооцінюється, звідси - втрати і зниження прибутковості бізнесу. Побудова ефективної логістичної системи є значним фактором збільшення рентабельності виробництва. Холодна логістика - той вид бізнесу, який сприяє оптимізації бізнес процесів між усіма учасниками ланцюга поставок і виводить бізнес на якісно інший рівень з новими можливостями".

За матеріалами www.zoda.gov.ua