Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Життя Старокозацької громади: спорт, освітлення, тротуари

14.08.2018

Центр Старокозацької об’єднаної громади – старовинне село, засноване ще устьдунайськими і задунайськими козаками, тож громаду знають в області і як старовинний культурний центр, і як досить потужний економічний вузол з перспективою зростання.

Старокозацька ОТГ – одна з п’яти, що функціонують на території Білгород-Дністровського району Одеської області. Перші вибори тут відбулися 29 жовтня 2017 року, до її складу увійшли чотири місцеві ради, а чисельність населення перевищує 9600 мешканців.

Детальніше про розвиток громади після об’єднання – у матеріалі Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

Перший заступник сільського голови Павло Осматескул розповідає, що на території громади чимало підприємств: це і крупний сироварний завод, де працюють близько 300 місцевих жителів, і підприємства переробки сільгосппродукції, і потужна сонячна електростанція.

"У нашій громаді ситуація не така, як у багатьох селах. Роботи вистачає, а от робочих рук – ні. Причому є тенденція до покращення демографічної складової нашого розвитку. Наприклад, у Старокозацькій школі вчаться вісімсот учнів, але є підстави вважати, що за декілька років їх буде близько тисячі. З одного боку, це чудова перспектива для нашої громади і ознака того, що у людей є непогані умови для роботи і покращення добробуту. З іншого боку, це нові завдання і виклики нам як місцевій владі, адже маємо думати про покращення рівня життя, про соціальну інфраструктуру і забезпечення потреб наших мешканців", – впевнений він.

На території громади чотири дитячі садочки, причому центральний – Старокозацький – відвідують понад 200 дітей.

Після об’єднання, в громаді вирішили, що першочергово слід зробити дитячі заклади безпечними, тож у трьох дитсадках (крім Старокозацького, де й раніше постійно проводилися ремонти) замінили електропроводку і все електричне оснащення. Крім того, замінили 300 ламп розжарювання на пристрої нового типу – LED-лампи, що дозволить зменшити витрати на освітлення вдесятеро. До кінця року в садках почнуть встановлювати пелетні котли – спочатку в Петрівському і Козацькому.

Тим часом триває ремонт актового залу Старокозацького дитсадка: за рахунок місцевого бюджету зроблять нову підлогу для занять танцями на суму понад 15 тис. грн.

Ще один напрямок роботи – встановлення дитячих майданчиків. І якщо у Старокозачому майданчик був і раніше, то до кінця року їх отримає кожне село. Всього у це вклали майже 200 тис. грн.

Зрушення відбуваються і у сфері спорту, в першу чергу учнівського: для Старокозацької школи закупили обладнання для занять карате, всі чотири школи громади отримали спортивне обладнання на 70 тисяч гривень. У найближчих планах – відновити у громаді футбол. Раніше футбольні команди були у кожному селі, але з роками їх лишилося тільки дві, й обидві – у Старокозачому. Тепер громада створює ще три команди – у кожній центральній садибі колишніх місцевих рад, що об’єдналися, спортсменам закупили форму, обладнання, планують проводити як внутрішні змагання, так і запрошувати команди з інших громад.

Розпочали нещодавно і реконструкцію центрального парку у Старокозачому. Тут прокладають тротуарні доріжки, розчищають парослі, встановлюють нові лавки.

Активно зайнялися в громаді освітленням вулиць. В Старокозачому проклали 1600 метрів кабелю і встановили 26 LED-ліхтарів по вулиці, де раніше не було освітлення взагалі. В Петрівці прокладають 1300 метрів кабелю, у Крутоярівці – 2000 метрів. Усі старі лампи розжарювання замінюють на LED. Всього в ОТГ запланували прокласти 10 км нового освітлення і замінити близько 200 вуличних ліхтарів.

Цього ж року планують зробити тротуари у кожному селі, причому роботи виконуватимуть винятково місцеві працівники.

"У нас розвиваються громадські ініціативи. Наприклад, жителі можуть звернутися до сільради з пропозицією: прокласти доріжку, обладнати криницю для питної води тощо. Сільрада допомагає матеріалами, а роботи люди виконують самі. Так уже чимало невеликих проектів встигли реалізувати", – розповідає Павло Осматескул.

За матеріалами Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування