Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Досвід об’єднаних громад Сумщини переймали Харківська, Чернігівська та Миколаївська області

29.05.2018

Метою навчального візиту до Сумської області був обмін досвідом та знайомство з кращими практиками розбудови інфраструктури ОТГ. Понад 30 керівників об'єднаних та необ'єднаних територій спільно з експертами та директорами двох Центрів розвитку місцевого самоврядування відвідали Боромлянську, Краснопільську та Тростянецьку ОТГ

У рамках першого дня на базі Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування було презентовано ленд-арт проект «Могриця», який щорічно проходить у селі Могриця Сумського району. Більше 20 років учасники проекту – професійні митці і аматори – представляють свої роботи, напрацьовані ідеї та арт-об'єкти з перенесенням у експо-простір. Детально про цю арт-подію у селі Могриця розповідала її автор Надія БІЛОКУР.

У майбутній полуничній столиці Сумщини – селі Боромля, керівництвом громади було презентовано Стратегію громади на 2018-2020 роки. Голова ОТГ Василь РОМАНІКА говорив про механізми наповнення місцевого бюджету, його видаткову частину на утримання закладів соціальної сфери. Він поділився планами стосовно розширення територій громади, продемонстрував досягнення громади у вигляді втілених у життя проектів. Були проведені екскурсії комунальним спортивним залом «Олімпієць», ДНЗ «Дзвіночок», Боромлянською амбулаторією. Детально говорили про організацію системи освіти в цій громаді, адже у планах – створити школу естетичного виховання, як окремий комунальний заклад.

Розповів Василь Романіка і про ставлення людей до змін. За його словами, все більше скептиків стають прихильниками процесів реформування, стають його союзниками. Є звісно і проблеми, але все за один день не робиться. Головне є команда, – зазначає голова Боромлянської ОТГ.

У Краснопільській ОТГ після презентації Стратегії розвитку відбулося ознайомлення із роботою ЦНАПу та мобільного ЦНАПу, створених за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Програми розвитку ООН. Відвідали учасники і Краснопільську ЗОШ, що модернізується у рамках програми Нового освітнього простору. Також відбувся візит до Тур`їнського старостинського округу, ознайомилися з роботою місцевих комунальних служб, дрібного та середнього бізнесу.

Голова Краснопільської громади Юрій ЯРЕМЧУК розповів про майбутні проекти, що планують втілювати. Зокрема, зупинився на проекті «Центр безпеки громади» у Краснопіллі, за основу якого була взята модель Центру в Бельгії. Згідно з концепцією Центру, в одному приміщенні будуть розміщені: центр екстреної медичної допомоги, управління НС та правоохоронці. Також буде диспетчер, який і прийматиме всі виклики.

За його словами, цей проект надважливий для території громади, адже вона знаходиться на кордоні з РФ. Окрім того, оснащення Центру та територіальне його розташування дозволять йому обслуговувати свої території та території громад сусідів.

Тростянецька ОТГ ділася досвідом побудови ефективної структури міської ради, її функціонування та механізмів залучення інвестицій. Детально говорили і про організацію фестивального руху, як приклад – учасники делегації мали змогу відвідати фестиваль класичної музики «Чайковський Fest», а також ознайомитися з кращими практиками міста Тростянець.

Учасники виїзного зібрання мали можливість обмінятися досвідом з представниками трьох областей, обговорити «перемоги» та «поразки» у вирішенні тих чи інших питань життєдіяльності об’єднаних громад.

Підсумовуючи трьохденне перебування на Сумщині, директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана БАРИНОВА зазначила, що всі три ОТГ, з роботою яких ознайомили делегацію, мають цікавий досвід, який можна запозичити:

«Боромлянська ОТГ вразила амбітними планами стати полуничною столицею Сумщини. Цікавим був візит до Краснопільської ОТГ, адже очолює її в минулому голова Краснопільської РДА Юрій Яремчук: молодий, активний керівник, який об'єднав в одну громаду майже весь район. На Харківщині така практика, коли голова РДА балотується, а потім очолює громаду, на жаль, відсутня, – прокоментувала директор. – Що ж до Тростянецької ОТГ, то можу сказати, що там цікавий досвід організації роботи з бізнесом, залучення інвестицій, організації та проведення фестивалів, які не тільки створюють позитивний імідж громади, а й наповнюють її бюджет».

Подібний досвід буде корисним представникам «команди» Харківської області, зазначила Діана Баринова. У складі якої представники ОТГ, заступники керівників, фахівці, а також представники двох сільських рад, котрі ще не об'єдналися та знаходяться у процесі роздумів. Такий «мікс» у складі делегації – є дуже ефективним варіантом, адже відбувається знайомство з практиками Сумщини та комунікація між учасниками.

Вже вдруге на Сумщині делегація Чернігівської області. За словами директора Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Ірини КУДРИК, минулоріч делегація знайомилася з роботою міського голови та всієї Тростянецької міської ради. За рік багато чого змінилося – на Чернігівщині були створені нові громади, обрані нові голови, тому виникла потреба ознайомити нових керівників з позитивним досвідом громад Сумщини.

«Візит дуже цікавий, насичений, багато цікавих практик, людей, справжніх керівників, які взяли на себе відповідальність за долю територій, роблять максимум, не перекладаючи відповідальність на інші інститути. Їх енергія заряджає та дає можливість вести за собою людей, – поділилася враженнями Ирина Кудрик.

Стосовно практичного досвіду отриманого під час поїздки, вона зазначила, що метою було перейняти практику організації фестивалів Тростянецької ОТГ, що проводяться на дуже високому рівні. Фестивалі стали не тільки іміджевими проектами, а й доходами для бюджету громади, прибутковим бізнесом. Для Чернігівщини це вкрай важливий досвід, адже на території області в деяких громадах започатковують, розвиваються практики фестивального руху.

Навчальний візит здійснюється в рамках реалізації U-LEAD з Європою «Програма для України – розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».

За матеріалами sm.gov.ua

Фотогалерея