Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

ОТГ Запорізької області розпочали розробляти стратегії

06.03.2018
За допомоги Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, п’ять об’єднаних територіальних громад області почали розробляти стратегії сталого розвитку до 2020 року.

Через 9 місяців Приморська, Комиш-Зорянська, Гуляйпільська, Великобілозерська та Чернігівська ОТГ матимуть чітко визначені пріоритети подальшого розвитку та шляхи досягнення стратегічних цілей. Обиралися громади серед тих, хто подав пропозиції, за певними критеріями – спроможність, остаточний (або з незначними змінами) формат об’єднання, чисельність населення, наявність фахівця з питань стратегічного планування, який модеруватиме процес, і розроблений план соціально-економічного розвитку. Обрані громади мають потужний потенціал для розвитку сільського господарства, малого та середнього бізнесу, туризму тощо.

"Стратегія формує бачення, цілі, завдання до 2020 року. У 2020 році буде переглянута стратегія розвитку України, відповідно, громадам варто буде прислухатися до визначених пріоритетів, щоб рухатися в одному напрямку. До цього часу громади вже матимуть і остаточні кордони", – зазначив директор Запорізького ЦРМС Олександр Свистун.

Стратегія сталого розвитку – це узгоджений документ, у розробці якого беруть участь представники всіх сфер і всі верстви населення. У робочі групи увійшли посадовці, представники бізнесу та громадських об’єднань, депутатського корпусу, комунальних підприємств і засобів масової інформації; житлово-комунального господарства, освіти, охорони здоров’я, соцзахисту, культури, архітектури і фінансів.

"Ми краще знаємо, які проблеми існують в громаді", "Хто має розробляти стратегію – ми, робоча група, чи населення? У нас можуть бути різні пріоритети", "Жителі не розуміють, що насправді потрібно громаді для розвитку"  – такі фрази звучали під час першого засідання робочої групи.

Як зауважила експерт з комунікації Наталя Селюкова, працюючий документ можливо розробити, якщо ініціатива йтиме від самих мешканців, тому варто запитувати їх про проблеми. До того ж стратегія згуртовує жителів ОТГ навколо майбутнього бачення розвитку території, налагоджує комунікації в громаді. Сам процес її розробки – це можливість обговорити актуальні проблеми і знайти шляхи їх вирішення, сформувати довіру до влади і налагодити конструктивний діалог. Важливо, щоб і сам процес відбувався відкрито і прозоро. Тому було вирішено розміщувати всю інформацію з розробки стратегії на сайтах громад в окремому розділі.

"Навіщо нам стратегія, якщо у нас доріг немає?", "Можна писати амбітні плани, але за які кошти їх реалізувати?" – запитували представники робочої групи.

"Стратегія громади – це і гроші. Можливостей фінансування багато. Інвестори, донорські організації, міжнародні та вітчизняні фонди хочуть бути переконані, що вкладають свої кошти у розвиток, що громада працює системно й продумано та через три місяці не змінить кардинально напрямок і пріоритети. До того ж стратегія – це іміджева річ, яка ідентифікує громаду", – акцентував експерт з децентралізації Аскад Ашурбеков.

– Ми дуже вдячні Запорізькому Центру розвитку місцевого самоврядування, що обрали нашу громаду для допомоги у розробці стратегії сталого розвитку. Бо на сьогодні ми чітко усвідомлюємо, що цей документ дуже важливий для нас. Ми не стоїмо на місці, вкладаємо кошти, але бачимо, що можна було працювати не точково, а зосереджуватися на певних цілях, у визначеному напрямку, тоді й жителі громади побачать результати, – пояснює Віталій Манич, голова Чернігівської ОТГ.

В Запорізькій області дві об’єднані територіальні громади (Веселівська і Остриківська) мають затверджені стратегії, ще дві (Широківська і Гірсівська) – у процесі розробки. Оріхівська ОТГ шукає консультантів для написання стратегії сталого розвитку за власний кошт.

За матеріалами Запорізький Центр розвитку місцевого самоврядування