Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Поліетнічність громад як перевага: зустріч з заступницею Голови Представництва ЄС в Україні

08.11.2018

У Чернівецькому Центрі розвитку місцевого самоврядування 6 листопада відбулась зустріч з Аннікою Вайдеманн, заступницею голови Представництва Європейського Союзу в Україні. Тема розмови стосувалась розвитку об’єднаних територіальних громад з поліетнічним складом населення. Тож в обговоренні взяли участь керівники Мамалигівської, Новоселицької та Волоківської ОТГ, а також представники Хабу Програми "U-LEAD з Європою" для південно-західних областей України.

Зустрічі з громадами Чернівецької області передував візит пані Вайдеманн до Одеської області, яка також має доволі різноманітний етнічний склад населення. Тому основними цілями спілкування з окремими громадами в цих регіонах є виявлення механізмів та інструментів налагодження атмосфери порозуміння та співпраці між різними етнічними групами в громадах. Це, у свою чергу, відкриває можливості для соціально-економічного розвитку територій. Представниця Європейського Союзу зазначила, що децентралізація розмиває розбіжності між різними регіонами України.

"Зазвичай можна почути, що щось у країні краще в східній частині або в західній. Але, спілкуючись з представниками об’єднаних громад, я можу сказати, що цього поділу немає", - підкреслила Анніка Вайдеманн.

Присутні на зустрічі керівники ОТГ Чернівецької області були одностайні в думці, що питання національності, етнічності чи мови не є конфліктогенними в їхніх громадах.

"Мені незрозуміле питання про проблеми на основі етнічності, мови чи релігії. У нас можуть бути питання щодо інфраструктури, сфери послуг, але аж ніяк не по етнічності. Я не знаю людини у селах нашої громади, яка б не володіла державною українською мовою, так само як і тих, хто не розмовляє румунською. Вся офіційна частина у нас ведеться українською, між собою ж люди спілкуються тією мовою, якою їм зручніше і це здебільшого румунська", - прокоментував Валентин Глопіна, голова Волоківської ОТГ. У Мамалигівській громаді також проблеми довкола питань етнічності не розгортаються, зазначив голова ОТГ Аркадій Шова.

Що ж до Новоселицької громади, то тут з початку об’єднання не націлювались формувати громаду на основі етнічного принципу: "В основі творення нашої громади був покладений не етнічний принцип. Ми намагалися сформувати громаду, яка матиме перспективи розвитку і кожному населеному пункту буде краще в ОТГ, аніж без неї", - акцентувала Марія Нікорич, голова Новоселицької ОТГ. Поліетнічність громад допомогла також їм успішно налагодити транскордонну співпрацю та реалізовувати міжнародні проекти, про що зазначила Тетяна Татарчук, директор Чернівецького ЦРМС: "Ці громади унікальні в тому плані, що традиції спільного життя різних етнічностей вони змогли поширити далі для розбудови партнерства. І це дало ефект як мінімум у тому, що громади успішно впроваджують транскордонні проекти. Наприклад, Новоселиця має такий досвід ще з 2009 року".

За матеріалами decentralization.gov.ua