Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Співпраця з громадськістю – досвід розробки стратегії міста Харкова

Микола Кизим
Координатор Регіональної експертної спільноти РЕГІОНЕТ Харківської області, член-кореспондент НАН України, д.е.н., професор, директор Науково-дослідного центру індустріальних проблем розвитку НАН України

Затвердження Державної стратегії регіонального розвитку відкрило можливість розробки та впровадження стратегій для окремих регіонів, міст, селищ і громад. Новизна цього процесу спонукає до розв’язання проблем, які раніше не розглядалися ані науковою спільнотою, ані громадськістю. Робота над стратегією розвитку міста Харкова до 2020 року дозволила накопичити певний позитивний досвід з цих питань.

Eфективність стратегії розвитку міста суттєво залежить від характеру її сприйняття населенням. Втілення в стратегію сукупного досвіду громадян, їх інтересів, цінностей посилює надійність її реалізації. Тому стратегія розроблялася у тісній співпраці громадськості, експертного співтовариства, бізнесу та органів виконавчої влади за участі вчених і фахівців із різних сфер життя міста.

Місто Харків дотепер не мало власної стратегії розвитку, тому у червні 2016 року було прийняте рішення про її розробку.

На першому етапі було сформовано і затверджено міським головою робочу групу, розроблено план заходів щодо розробки стратегії розвитку міста, сформовано аналітичну групу з науковців і освітян.

На другому етапі було проведено тематичні круглі столи з обговорення проблем розвитку міста та сформовано фокус-групи на чолі з інтеграторами за напрямами. Створено сайт, присвячений розробці стратегії міста, де було розміщено анкету, у якій усі зацікавлені особи запрошувалися до обговорення проблем міста, шляхів їх розв’язання, джерел фінансування і прогнозованого ефекту від їх розв’язання для громади, місії та візії міста. На сайті також оперативно розміщувалися повні відеозаписи усіх круглих столів і засідань робочої групи.

У червні – липні 2016 року було проведено 11 круглих столів, у яких взяли участь близько 700 громадян міста, що представляли інтереси різних соціальних груп.

На третьому етапі по різним інформаційним каналам здійснювалися опитування. Результати опитувань обробляла аналітична група, яка також узагальнювала статистичні дані та пропозиції, які надходили від сторін, зацікавлених у розробці і прийнятті стратегії міста.

Серед учасників опитування представники громадянського суспільства склали 35%, бізнес-спільноти – 25 %, науково-освітньої спільноти 29 %, місцевої влади і члени робочої групи – 11 %.

Найбільша кількість пропозицій припала на сфери: житлово-комунального господарства; екології, інженерної інфраструктури і транспорту; соціального захисту і зайнятості населення; розвитку науки і освіти. Усього було запропоновано 267 заходів з вирішення проблем міста.

На четвертому етапі фокус-групи та аналітична група склали напрацювання в єдиний документ – проект стратегії розвитку міста, у якому визначено місію і візію міста, стратегічні і оперативні цілі, завдання та заходи, сценарії, етапи і механізм реалізації, систему моніторингу результативності.

Проект стратегії міста був представлений 16 вересня 2016 року на Міжнародному форумі "Харків – стратегія успіху", у роботі якого взяли участь понад 250 осіб, у тому числі фахівці з Польщі, Австралії та Німеччини. У резолюції форуму проект стратегії був підтриманий у цілому і висловлені деякі пропозиції щодо подальшого доопрацювання.

На п’ятому етапі проект стратегії розвитку міста обговорювався на спільному круглому столі фокус-груп. Після доопрацювання проект стратегії було оприлюднено на сайті.

Проект стратегії міста Харкова обговорювався у ході двох зібрань експертного співтовариства мережі РЕГІОНЕТ у Харківській області за участю українських і міжнародних експертів, представників громадських організацій, органів районної і обласної влади, бізнесу, вишів і НАН України. Проект стратегії було у цілому схвалено і підкреслено необхідність якісної підготовки інвестиційних проектів для її успішної реалізації.

Проект стратегії пройшов апробацію в ході конференції "Перспективи ринку нерухомості і інвестиційний потенціал Харківського регіону", під час консультацій щодо проекту Стратегії стійкого розвитку України до 2030 року, у ході роботи Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої А.Г. Ліберману за участю вчених з Австрії і Франції, де також отримав схвалення.

На етапі доопрацювання проекту стратегії розвитку міста Харкова було проведено консультації з усіма Департаментами Виконавчого комітету Харківської міської ради і найбільш активними городянами, їх пропозиції також враховані у проекті стратегії.

На шостому етапі після доопрацювання проект стратегії розвитку міста було подано до міської ради для розгляду і затвердження. Проект стратегії обговорювався усіма комісіями Харківської міської ради і був підтриманий ними. На сесії Харківської міської ради 21 грудня 2016 року проект Стратегії розвитку міста Харкова до 2020 року було затверджено, і він залишається у відкритому доступі на сайті Харківської міської ради, сайтах "Навігатор інвестора" і "Харків – стратегія успіху".

Робота над проектом стратегії розвитку міста показала, що якомога ширше залучення громадськості дозволяє визначити найбільш болючі проблеми міста та знайти такі підходи до їх вирішення, які будуть підтримуватися громадою, що сприятиме досягненню цілей розвитку.

Cтаття опублікована у віснику РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №1.