Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

У громадах Чернігівщини запрацювали перші медіатеки

07.12.2017
Про інклюзивну освіту в Україні заговорили не так давно, але ставлення до дітей з особливими потребами та їхніх батьків у суспільстві дуже швидко змінюється.

У школах створюються інклюзивні класи, для забезпечення потреб особливих учнів трансформується освітній простір, перетворюючись на безбар’єрний та дружній. Діти з інвалідністю можуть спілкуватися з однолітками, вчитися, брати участь у шкільних конкурсах та святах, а звичайні діти стають більш уважними, дружніми та відповідальними, розуміючи, що поруч є ті, кому потрібна допомога та підтримка.

Громади Чернігівської області не стоять осторонь проблем дітей з особливими потребами і активно долучаються до створення спеціальних освітніх просторів – медіатек, що є складовою соціальної програми "Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації", яка підтримується Благодійним Фондом Порошенка.

Перша медіатека (саме не в обласному центрі, а у громаді) запрацювала у Корюківській ЗОШ №4 в листопаді. На її створення було виділено 511 тисяч гривень із міського бюджету. Завдяки новітнім технологіям та яскравим і сучасним меблям стара класна кімната перетворилася на інтерактивний  простір, де можуть навчатися, відпочивати та розвиватися всі діти в залежності від їх потреб та здібностей. Кімната поділена на робочу та ігрову зони. У робочій – комп’ютери, зручні столики для занять. Кольорові та зручні крісла, дивани, килим, стіл для піскотерапії, цікаві книги на полицях, проектор для перегляду фільмів, іграшки – це все створює настрій для відпочинку та дитячих ігор.

Тобто медіатека – це як бібліотека, тільки більш сучасний простір, створений для розвитку дитини в залежності від її потреб.

А першого грудня запрацювала медіатека для дітей Деснянської громади. І хоча у Деснянському навчально-виховному комплексі сьогодні це поки що простір для молодших школярів, керівник закладу Костянтин Римарєв обіцяє, що наступного року медіатека запрацює і для старших класів. "У медіатеці крім художньої літератури є інтерактивні засоби отримання інформації і мультимедійний комплекс, сама медіатека ділиться на кілька зон: кругова зона, де діти спілкуються між собою, робоча зона, інтерактивна зона, зона трансформерів, де діти можуть працювати в групах", - каже директор.

На облаштування цієї кімнати Деснянською громада вклала 220 тисяч гривень. За ці гроші зробили ремонт, купили меблі та комп’ютерну техніку.

За словами педагогів, дітям дуже подобаються заняття у медіатеках. Адже саме тут створений дружній до дитинипростір, а тому уроки стають схожими на гру та звичайне спілкування. Тетяна Заболотна, вчитель 2-Б класу Деснянського НВК, розповідає: "Ми дуже полюбляємо в цьому кабінеті навчатися, бо для наших дітей є всі можливості для навчання: це і комп’ютери, і можливість показати відео, і така домашня атмосфера, де діти можуть відпочити і цікаво провести дозвілля".

Чернігівщина долучилася до проекту "Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації" у квітні 2017 року. З початку року в області відкрито шість Медіатек, а до кінця року планується створити ще дві. За даними Благодійного Фонду Порошенка, з нового навчального року в інклюзивних школах-учасниках освітнього проекту працюють майже сто медіатек.

За матеріалами Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея